Svenskarna sparar mer än någonsin

Svenska befolkningen har ökat sitt sparande mest efter finanskrisen 2008 om man jämför med de flesta länder i världen. Enligt en ny rapport från internationella valutafonden (IMF) så sparar svenskar 17% av sin inkomst på sparkonton. Vad kan ligga bakom det ökade sparandet? Trenden med ökat sparande bryter mot historiken eftersom vi tidigare endast sparade i lågkonjunktur och… Read More »

Har bostadspriserna toppat för den här gången?

Bostadspriserna har börjat dala i vårt avlånga land. Senaste månaderna har efterfrågan vikit på bostäder samtidigt som media har skrivit negativa artiklar. Därtill har utländska banker och tidingar börjat varna för Sveriges fastighetspriser och att konsumtionen kan komma att hämmas vid en bostadskrasch. Uppmanat till att spara pengar Riksbankschef Stefan Ingves har tidigare uppmanat till sparande så att det… Read More »

Nordnet ska låta robotar investera

Nordnet blev inte för så länge sedan utköpt från börsen. Tanken är att bolaget gör sig bättre i en onoterad miljö då kraftiga investeringar ska göras i bolaget. Nordnet vill skapa en ny webbplattform med avancerad teknik som förbättrar kundernas fond- och aktiehandel. Nyligen gick Nordnets teknikchef ut med att de ska satsa på AI-robotar som ska placera… Read More »

Hur många månader klarar du dig utan lön?

Hur mångar månader utan lön klarar du dig? Det här är en viktig fråga som är bra att ställa sig själv ibland. Vad händer med privatekonomin om man blir arbetslös? De flesta har ingen buffert med pengar för oförutsedda händelser. Det vanliga är att man spenderar upp sin lön innan nästa löneutbetalning. De som då blir av med… Read More »

Vem ansvarar för ekonomin i ditt hushåll?

Vem är det som ansvarar för ekonomin i ditt hushåll? Det kan variera stort, ibland är det mannen som hanterar alla inköp och räkningar och ibland är det frun som håller ordning på privatekonomin. I många fall är det båda parterna som ansvarar för pengarna, men att man har delat upp utgifterna och sparar tillsammans. Vem som sköter… Read More »