Planera din pension – 5 konkreta tips

Hemligheten till en bra pension är att börja spara tidigt och löpande. Så fort du börjat arbeta ska du börja spara pengar i fonder, aktier, guld eller bostad. Över lång tid kommer dina investerade pengar växa med de stigande finansmarknaderna. Men det är viktigt att du läser på noga först innan du väljer vilken typ av fond eller aktie du ska investera i. Man måste skilja på risk och risk, desto mer kunskap du har ju högre vinst och lägre förlust.

planera din pension - tips

Oavsett om du har några år kvar till pensionen eller om du precis gett dig ut i arbetslivet så finns tid för handling.

Ta tag i din pension

Se till att byta ut de statliga fonderna mot något med större potential. Se gärna till att du har så låg avgift på fonderna som möjligt. Risken är annars att avgifterna äter upp din avkastning under dåliga år.

Öppna ett privat pensionssparande

Idag är det väldigt fördelaktigt att spara långsiktigt i aktier och fonder. Regeringen har nyligen infört ett så kallat Investeringssparkonto där du för tillfället endast betalar ca 1% i skatt per år. Vill du inte spara i aktier så kan du spara dina pengar på ett sparkonto med bästa sparräntan. Jag har listat de tre bästa bankerna med den allra bästa sparräntan här.

Om du är ung bör du ha större delen av dina pengar i aktier eftersom du förhoppningsvis har långt kvar till pensionen. Är du över 50 år bör du kanske fundera på att ha 50% aktier, 20% obligationer och 30% räntesparande. Det viktiga är att du är bekväm med din exponering mot risk.

Se över dina konsumtionsvanor

Om du kan undvara någon tusenlapp i månaden så ger det dig mycket under framtida pension. Små bäckar blir stora floder om du placerar dina extra pengar löpande. Det viktiga är inte hur mycket du tjänar utan hur mycket du sparar. Bästa sparräntan på dina pengar är sedan en stor fördel under tiden.

Amortera ned ditt bolån

När du närmar dig pensionen kan det vara skönt att ha amorterat ner ditt lån till 50-60%. Du blir då inte lika exponerad mot prisfall på bostadsmarknaden. Du bör också fundera på om du har en villa/bostadsrätt som befinner sig i en stad med tillväxt, först då är det egentligen attraktivt att amortera. Annars kan du hitta bättre avkastning på börsen. Kanske kan det också vara aktuellt för dig att sälja din nuvarande villa/bostadsrätt och flytta till en annan region där skatten och levnadskostnaderna är lägre?