Fasträntekonto

Fasträntekonto är vad det låter, du binder pengarna till en fast hög sparränta under ett år eller längre tid. På vår startsida finns en hel del sparkonton med höga sparräntor men dessa konton har rörlig ränta, dessa konton kallar i vardagligt språk för högräntekonto. Skillnaden är att fasträntekonton har en fast ränta som är högre än vad bankerna normalt har på sina vanliga sparkonton.

Vilket är bästa fasträntekontot?

Just nu 2017 är det 4spar som erbjuder 10% årsränta på sitt 3-åriga sparkonto. Den effektiva räntan årligen blir 9,14% och skatten på kapital i Sverige är 30%. Du kan också binda pengarna i 6 mån, 1 år och 2 år. Kontona har ingen statlig insättningsgaranti, så bästasparräntan.net rekommenderar att endast ha en del av dina sparpengar på fasträntekonton. Hos 4spar är minsta sparbelopp 10 000 kronor och högsta insättning är 50 000 kronor. Din bindningstid aktiveras när du gör första insättningen till kontot.

Den här typen av sparkonto är bäst lämpligt för dig som vet hur länge du tänker spara. Om du vet att du inte behöver pengarna på tre år så kan du låsa in dem på ett fasträntekonto och få en mycket högre ränta om året eftersom banken vet att de enligt avtal med dig inte behöver betala ut pengarna. Du kan göra uttag på hela ditt sparkapital i förväg, men då förlorar du den upplupna sparräntan hittills.

Traditionella storbanker som Nordea, Swedbank och Handelsbanken har också fastränteplaceringar, men till mycket dålig sparränta. I jämförelse med inlåningsföretag och nischbanker så ser avkastningen inte bra ut, men risken är såklart mycket lägre.

Bästa fasträntekontot

  • Placera bara en del av de sparade pengarna på ett fasträntekonto, ifall du behöver nalla på kapitalet.
  • Sparränta beskattas med 30% och dras automatiskt innan utbetalning
  • Jämför gärna vilka banker som har bäst sparränta

Om du inte vill binda pengarna så kan du jämföra bästa sparräntan på rörliga sparkonton.

Måste jag binda pengarna på fasträntekonton?

Ja, du måste binda pengarna för att kunna spara på ett fasträntekonto. Vi rekommenderar dock detta för dig som vet att du kan undanvara pengarna på bestämd tid då det ger en bättre avkastning till dig. Idag kan du binda pengar från 3 månader och ändå upp till 10 år beroende på vilken sparhorisont du har. Alla aktörer på sparmarknaden erbjuder olika bindingstiden, så fundera på vilken tid som passar dig bäst. Risken med att spara på lång sikt är att du vet inte om räntorna går upp, och går de upp så kan du kanske få en bättre rörlig ränta än vad du låst pengarna för.

”Fasträntekonto med insättningsgaranti ger idag en alldeles för dålig avkastning. Du hamnar under inflationen vilket betyder att du går back på ditt sparande.”

De flesta banker och företag är snälla och låter dig göra uttag på fasta konton, men du förlorar din sparränta. Så därför är det viktigt att veta att man kan undanvara sparpengarna.

Hur mycket pengar måste jag sätta in?

Eftersom det är ett fasträntekonto så måste du sätta in en större summa på en gång, du kan inte månadsspara eller göra fler insättningar på sparkontot. Utan det är en insättning av pengar som gäller, så fundera ut exakt hur stor summa du kan lägga undan på bankkontot. Oftast brukar de lägsta summorna bankerna accepterar ligga på 10 000 kr. Vissa sparbanker har också maxinsättning på mellan 50 000 kronor till en miljon kronor.