Effektiv ränta

Effektiv ränta eller som många uttrycker det i finansbranschen ”effektiv årsränta” är den kostnad (ränta och avgifter) som tillkommer när du lånar pengar. Oftast har lån varierande räntekostnader som hänger på vilken säkerhet som finns, hur din historik ser ut hos banken, vilken avkastning banken själva vill ha samt hur Riksbanken har satt reporäntan i Sverige.

Alla banker har olika räntor

De banker som lånar ut pengar bestämmer själva sin sparränta de vill ha ut från dig som lånetagare. Konkurransen på lånemarknaden är stor och det är fri räntesättning så du måste själv jämföra och granska villkoren och vilken ränta de erbjuder på sina lån. Du ska såklart även försöka förhandla med bankerna om deras räntor för lånet. Samlar du dina lån hos en bank så är chansen större att du kan få ner din räntekostnad.

Effektiv ränta och årsränta

Rörlig eller bunden effektiv ränta

Fundera på om du vill ha rörlig eller bunden ränta och vad som passar dig bäst. Har du en ansträngd ekonomi så kan det vara fördelaktigt för just dig att binda räntan så att du vet vilka utbetalningar som ligger framför dig i tiden. Har du däremot ett buffertsparande på sparkonto eller liknande så kan du öka din risk och välja rörlig ränta. Över tid har det visat sig att det lönar sig att välja rörlig ränta, men då är det viktigt att ha sparade pengar ifall att räntan stiger igen.

Lämna en kommentar