Ränteutgifter i deklarationen

Såhär i deklarationstider är det många som har frågor om räntor. Kanske den vanligaste frågan är kring ränteutgifter där du får dra av 30% av den ränta du betalar. Avdraget kallas ränteavdrag och brukar ske automatiskt genom att vara förtryckt i din deklaration. Har du betalat 10 000 kr i ränta så blir 30 procent av det 3000 kr som du ska få tillbaka av Skatteverket.

Ränteutgifter

Regler för ränteavdrag

Dina ränteutgifter måste vara minst tusenkronor varje år för att räntan ska vara avdragsgill. Och 30% ränteavdrag gäller bara upp till 100 000 kronor per år, har du högre ränteutgifter så är procentsatsen istället 21%.

Det är bara den som äger bostaden och har bolånet som får göra avdrag. Äger ni bostaden tillsammans så brukar ränteutgifterna fördelas jämnt på personerna. Är det bara en av er som har inkomst så kan ni välja att den personen tar hela avdraget på räntan.

De som sparar får inga avdrag

Avdrag brukar ses som stimulanser där staten vill uppmuntra ett visst beteende. Därför kan det tyckas konstigt att sparande inte uppmuntras bland befolkningen. Det finns nämligen inga avdrag för de som sparar, istället är det 30% kapitalskatt på räntor. Lägger man på inflation så krävs det en sparränta på 3% och uppåt för att gå plus. Därför är det bra att alltid jämföra de bästa sparräntorna för att få mer för varje krona.