Tio nycklar för att bli rik

Här hittar du nycklar för att bli rik. Även om det är bra att försöka förbättra sin privatekonomiska situation när som helst på året, så har ändå många lättare att ta tag i privatekonomin i början av ett år.

bli rik på högsta sparräntanHursomhelst så spelar det ingen roll när du börjar, grunderna är desamma. Räntan kommer därmed att bli din bästa vän, se till att få bästa sparräntan.

Här kommer topp tio nycklar för att nå ekonomisk framgång.

1. Få betalt vad du är värd och spendera mindre än du tjänar

Det låter enkelt, men många människor kämpar med denna första grundläggande regeln. Se till att du vet vad ditt jobb är värt på marknaden, genom att utföra en utvärdering av dina kunskaper, produktivitet, arbetsuppgifter, arbetsinsats för företaget och arbetstempo. Att vara underbetald kan påverka ditt sparande och ekonomiska framgång mer än vad du tror.

Oavsett hur mycket eller hur lite du tjänar så kommer du aldrig att få ett försprång eftersom den tid du spenderar på jobbet.

Om du inte känner att du kan påverka hur mycket du tjänar så kan du istället börja i andra änden. Vad kan du dra ner på? Genom att hålla kostnader nere och spendera mindre pengar kan du tjäna mer och få ett friare kassaflöde till eget sparande. Det här behöver inte alltid innebära stora uppoffringar.

2. Håll dig till en budget

Budgetering. Hur kan du veta var dina pengar går om du inte har en ekonomisk budget? Hur kan du sätta upp mål för vad du ska spara och spendera om du inte vet var dina pengar tar vägen? Du behöver en budget så att du vet var din månadslön försvinner någonstans.

3. Betala av dina kreditkortsskulder

Kreditkortsskulder är det största hindret om du vill nå ekonomisk framgång. Dessa små bitar av plast är så enkla att använda, och det är så lätt att glömma att det är riktiga pengar vi har att göra med när slänger fram dem för köp, stort eller litet. Även om vi tänker att vi ska betala av skulden snabbt så är oftast verkligheten en annan. Dessutom får du betala så mycket mer för saker än vad vi skulle ha betalat om vi hade använt kontanter. Räntan på kreditskulder är inte barmhärtig.

4. Ha en plan för ditt sparande

Du har hört det förut: Betala dig själv först! Om du väntar tills du har uppfyllt alla dina andra finansiella förpliktelser så är chansen att du aldrig kommer att ha ett sparkonto eller investering. Besluta dig för att avsätta minst 5% till 10% av din lön för sparande INNAN du börjar betala dina räkningar. Det är till och med ännu bättre om du ser till att det automatiskt dras pengar från din lön till ditt sparkonto. Börja spara pengar nu!

5. Investera mera!

Om du har en plan för din pension och har ett sparkonto så är det bra. Kan du utöver det börja spara pengar i investeringar så är det ännu bättre. Medan du väntar på att ett bra läge ska komma på marknaden så har du dina pengar i ett sparkonto med bästa sparräntan.

6. Maximera dina anställningsförmåner

Se till att få arbetsförmåner. Exempel är resersättning, tandläkarvård, gymkort, arbetskläder, försäkringar m.m. Du kommer att spara stora summor pengar på det här årligen.

7. Gå igenom dina försäkringskostnader

Alldeles för många betalar för höga kostnader för sina försäkringar idag. Se över dina kostnader och kolla vad som verkligen ingår. Många försäkringsbolag som är billiga har inte samma skydd som de dyrare, så det är viktigt att du inte bara stirrar dig blind på priset.

8. Få igång din vilja

Många har inte viljan. Det spelar ingen roll hur mycket eller lite pengar du har, om du har viljan att spara pengar så kommer du lyckas och bli rik.

9. Skriv ett testamente

Händer det dig något och du inte har ett testamente så kommer det bli svårt för dina efterlevare att göra upp. Det spelar ingen roll hur mycket pengar du har, ett testamente underlättar i en tragisk situation.

10. Håll ordning på dina papper

Om du har ordning på dina papper så underlättar det inför din deklaration. På så sätt missar du inte något viktigt som kan innebära förlorad ränta eller liknande.

Nu när du läst alla nycklar, vilka besitter du inte idag? Om du inte har 7 av 10 nycklar idag så behöver du förbättra din situation. Sätt upp mål inom någon av punkterna och börja förbättra dig redan nu!