Bästa sättet att spara pengar

Hur man bäst sparar pengar kan skilja sig åt beroende på vilken risk du är villig att ta. Om du vill ha så låg risk som möjligt så är det sparkonton som gäller, men då blir också avkastningen låg. För dig som vill ta lite högre risk så finns aktiefonder och aktier. I den här artikeln reder vi ut några vanliga sparformer.

Det finns idag många bra källor till kunskap om privatekonomi och sparande. För dig som är villig att betala så finns tidningar som Privata Affärer och Aktiespararen. Och för dig som vill ha gratis kunskap så räcker det att söka på internet för att få frågor besvarade. En sajt inom privatekonomi som vi kan rekommendera är Buffert.se som ger bra tips och guider på hur du kan förbättra din ekonomi.

Fonder är populärt

I Sverige är det omåttligt populärt med fonder och enligt Fondbolagens förening så sparar 8 av 10 svenskar i fonder. Det finns två sätt att spara i fonder. Antingen sparar du i aktiva fonder där en fondförvaltare försöker slå börsindex varje år. Eller så investerar du i passiva fonder, så kallade indexfonder.

Aktivt förvaltade fonder

Aktivt förvaltade fonder är fonder som Carnegie Sverigefond eller TIN Ny Teknik där duktiga fondförvaltare försöker slå index varje år. Fondavgiften är ofta omkring 1-2% därför är det viktigt att välja en fondförvaltare med bra historik. Kontrollera också fondinnehaven, liknar de för mycket passiva indexfonder som Avanza Zero så kan du lika gärna äga en indexfond.

Indexfonder

Statistik visar att majoriteten av alla fonder inte klarar att slå börsindex. Därför har några av världens bästa investerare rekommenderat småsparare att månadsspara i bred indexfonder. Exempel på breda indexfonder är Avanza Zero och Avanza Global. Den första indexfonden är helt gratis och den andra, Avanza Global, har endast 0,05% i förvaltningsavgift.

Spara i aktier?

Aktier är en bra sparform för dig som vill ha lite högre risk men samtidigt ha chansen till en hög avkastning. Att direktspara i aktier kräver att du är påläst och har intresse av att analysera aktier. För att inte förlora pengar så måste du köpa in dig till en vettig värdering jämfört med tillväxttakten. En bra tumregel är att om ett bolag växer sin vinst med 10% per år så ska du inte betala mer än P/E 15-18 för ett sådant bolag. Skuldsättningen och styrräntan i ekonomin spelar in därför blir det ett intervall i P/E-talet.

Investmentbolag är en medelväg

Om du inte vill direktinvestera i aktier och tycker att fonder är tråkigt så kan du investera i investmentbolag. Fördelen med investmentbolag är att de förvaltas billigare än fonder och de måste ge utdelning för sin vinst. Populära investmentbolag i Sverige är Investor, Industrivärden, Kinnevik och Svolder.