Spara pengar

Spara pengar är en utmaning för många, men det är egentligen inte så svårt som du tror att spara ett litet överskott varje månad. Det handlar oftast om att du båste byta tankesätt. Att spara behöver inte innebära att du måste göra stora uppoffringar utan det handlar om bäckar små som ger mer pengar över för dig och din familj.

Minska dina utgifter är att spara pengar

Det vanligaste och enklaste metoden som du kan göra här och nu är att börja minska på dina utgifter. Försök kartlägg hur mycket pengar du gör av med i veckan/månaden genom att spara dina kvitton och göra kontoutdrag från din bank. Ställ sedan upp alla kostnader i en tabell och summera dem för att se vilken totalkostnad du ligger på i månaden. Vilka utgifter är det som tar plats? Oftast är det saker som bilreparationer, godis, alkhol, snus, cigaretter, konsumtion av kläder eller elektronik osv. Fundera på om du kan minska på någon av dessa utgifter så att du kan börja spara pengar varje månad istället. Det handlar i slutändan om att du vill få familjeekonomin att gå ihop så att du känner att ni sitter säkert med bolånet eller när ni ska ut på er årliga resa med familjen.

Börja använd en budget i vardagsekonomin

Ett bra tips är att du börjar använda en budget i din familjeekonomi, risken att du går över gränsen och spenderar mer pengar än vad din lön tillåter är då lägre. Som vi skrev innan så gäller det att ha en uppfattning om hur dina kostnader ser ut idag. Diskutera sedan med din partner om hur mycket som är realistiskt att gå ner i kostnader och sätt sedan en budget som ni tillsammans godkänner. Skriv gärna under budgeten med era signaturer och sätt upp pappret på kylskåpet så kommer ni bli påminda varje dag om ert löfte till varandra och barnen.

Spara pengar tips

18 konkreta tips för att spara pengar

1. Avvakta när du vill köpa någon ny pryl, fundera på saken och om du fortfarande tycker att det är ett bra köpet efter en månad så slår du till.
2. Sälj av prylar du inte behöver, det finns mycket skräp som bara ligger och binder pengar som du kan sälja av på annonsmarknaden i din lokala tidning eller på blocket.
3. Undvik att äta ute. Börja med att göra matlåda kvällen före din arbetsdag. Du sparar flera tusen kronor på detta om året.
4. Se till att vara mätt innan du åker till affären för att storhandla mat (storhandla är för övrigt ekonomiskt) så slipper du en massa onödiga godisinköp. Gör en lista på vilka inköp du ska göra.
5. Se över ditt bolån. Fundera på argument för att få ner din bolåneränta och ställ bankerna mot varandra för att pressa ner din ränta. Ha rörlig ränta, det har lönat sig historiskt.
6. Jämför priser över internet och jämför såklart sparränta här på BästaSparräntan.net så att du alltid har den högsta sparräntan.
7. Ha alltid en kanna med vatten till maten istället för läsk, saft eller alkhol. Billigare och nyttigare!
8. Kör på vanligt bryggkaffe, billigare och mer volym för pengarna. De dyra kaffemaskinerna du ser på reklam på TV kostar mer än vad de smakar!
9. Cykla eller promenera istället för att ta bilen. Idag finns många bra cykelvägar i både städer och mindre samhällen.
10. Använd mindre tvättmedel och strunta i sköljmedlet.
11. Använd tygkassar när du ska handla. Du sparar 2-6 kr varje gång du ska packa ner dina varor.
12. Baka ditt eget bröd, billigare och godare!
13. Byt ut alla kranar i hemmet till snålspolande munstycken.
14. Gå på klädbytardagar eller auktioner får att hitta billiga kläder.
15. Välj potatis framför pasta, då det är både nyttigare och man blir mätt.
16. Drick kranvatten till maten istället för mjölk, juice eller läsk.
17. Skaffa en sambo så kan ni dela på alla utgifter.
18. Sluta röka och snusa, vilket är hälsosamt och du sparar en hel del på ett år.