Sparränta

Sparränta är ett underverk när det kommer till att tjäna pengar på kapital. Du kan spara pengar i räntor på flera olika sätt, både som företagare och privat. Vanligast är att man sparar på ett sparkonto, oftast hos en storbank med låg sparränta. Men här börjar det ske en förändring, allt fler småsparare har upptäckt de mindre aktörerna på marknaden, så kallade nischbanker. Dessa mindre banker ger ofta en högre sparränta än de vanliga sparkontona, vilket är attraktivt för dig som är nettosparare. Ta dig en titt på nischbankernas sparräntor här.

Vad är ränta på ränta?

Ränta-på-ränta effekten är när du tjänar pengar i form av ränta på ränteavkastning varje år.

Räkneexempel: Du har satt in 50 000 kr till 6% i sparränta, den 31 december får du en utbetalning. Då har du 50 000×1,06=53 000 kr. Efter denna ränteavkastning så beräknas ju räntan på det nya beloppet 53 000×1,06=56 180 kr, det är detta som kallas ränta på ränta effekten. Att få sparränta på sitt kapital är en passiv inkomst som ger dig pengar dygnet runt. Den effekt som fås av ränta på ränta är det som gör att de rika blir rikare.

Sparränta på pengar

Sparränta är inkomst av kapital

Skatten på pengar (kapital) är den lägsta vi har när det gäller inkomst. Du betalar endast 30% i skatt på den avkastning du genererar från ett räntekonto. Du får behålla hela 70% av all vinst själv, det är stor skillnad mot hur det ser ut när du får din lön utbetald (ofta 60-70% i effektiv skatt). Inkomst av tjänst är därmed högre beskattad än din inkomst av kapital.

Vem har bäst sparränta på ett konto?

Det är en bra fråga, generellt gäller det att leta noga för att hitta ett sparkonto som ger en högsta sparräntan. Många har idag sina sparpengar placerade på lönekonton med usel sparränta, vilket är mycket synd då det finns banker som erbjuder höga räntor. Tyvärr är det som sagt få som utnyttjar detta och man har fortsatt sina pengar placerade till 0,5% i ränta. Varför är det så? Förklaringen ligger mycket i vana och att det alltid har varit så, att byta bank förr var dessutom jobbigt. Idag är det istället mycket lätt över internet, det enda man behöver göra är att fylla i ett ansökningsformulär på 5 min hos en nischbank så får du 5% i sparränta och över. Kolla in vår jämförelse av sparränta här.