Inflation och sparande

Inflation är ett begrepp inom ekonomi som i princip betyder att dina pengar över tid blir mindre värda. Det innebär i sin tur att du förlorar köpkraft som konsument eftersom pengarna blir mindre värda.

Inflation

Om vi skulle ha en inflation på 2% och din lön inte ökar alls så kommer en liter mjölk vara minst 2% dyrare nästa år du handlar mjölk. Det som skapar inflation är den ökade penningmängden i samhällsekonomin. Motsatsen till inflation är deflation, då minskar istället penningmängden och pengar blir mer värda.

Uppkomsten av inflation

Det som styr inflationen är centralbankerna, centrala banker som ECB (europa) och FED (USA) bestämmer vilken reporänta som ska ligga till underlag i ekonomin. När räntan ligger lågt så ska i teorin investeringsviljan öka bland privatpersoner, företag och stater. Bankerna ökar även de utlåningen eftersom det finns gott om pengar i det finansiella systemet. I Sverige är det Riksbanken med Stefan Ingves i fronten som bestämmer reporäntan.

Det både FED och ECB gör är att skapa mer pengar, eller ”trycka pengar” som man också säger. Detta gör man för att den reala ekonomin går så dåligt. Genom att öka penningmängden i länder så hoppas man att tillgångar som aktier, fonder, fastigheter och företagens vinster ska gå upp i pris. Målet är att privatpersoner och företag ska känna sig rika och börja investera och konsumera. Om tillgången på varor och tjänster är hög så kommer inflationen att börja ta fart med den förbättrade köpkraften och konjunkturen i ekonomin. När ekonomin har återhämtat sig så kommer inflationen ligga över 2%, kanske ännu högre och reporäntan kan ligga på 3-8% beroende på hur stark ekonomin är. I sådana tider försöker Riksbanken istället kyla ner ekonomin genom en hög reporänta eftersom man inte vill ha en alldeles för hög inflation.

Vad är inflationsmålet i Sverige?

Något som ofta nämns i finanspress och ekonomiska rapporter är inflationsmålet. Ekonomer och politiker har gemensamt tagit fram detta mål för att ha en stabil nivå där ekonomin sägs vara i balans. Det finns dock inget som säger att just en inflation på 2% ska vara rimligt, men det är där målet är satt idag.

Hur skyddar jag mig från inflation

Eftersom inflation äter upp dina sparade pengar så kan du inte lägga dem i madrassen. Skulle du ha dina pengar på ett sparkonto med 0% i sparränta så skulle dina pengar efter 10 år vara 20% mindre värda. Så för att skydda dina pengar i tider av inflation behöver du placera pengar i en tillgång som är inflationskyddad.

Vilka tillgångar skyddar mot inflation?

För att se till att får en högre avkastning en inflationen bör du välja placeringar som ger mer än inflationsmålet på 2%. I dag så finns sparkonton med insättningsgaranti som ger 0,1-1% i sparränta, vilket INTE är bra då du faktiskt går back på att spara pengar där. Så för att skydda pengarna måste du välja ett sparkonto som utan insättningsgaranti, dessa sparkonton ger 5-10% i ränta vilket är mycket bra. Du hittar en lista med sparkonton och de bästa sparräntorna här.

Vill du ta mer risk så ska du välja aktier som placering, aktier ger ofta 5-10% i ränta per år över tid. Däremot måste du vara beredd på att aktier kan gå ner så mycket som 50% under vissa tider. Klarar du inte att se en sådan nedgång i dina pengar så ska du inte handla med aktier. Gillar du inte aktier som rör sig mycket upp och ner så ska du välja aktier som har stabila vinster även i lågkonjunktur.

Fastigheter som din bostad är en annan inflationskyddad tillgång. Du kan vänta dig en prisuppgång på ca 3% per år och ett bolån som minskar över tid tack vare inflationen. Genom lånet så får du dessutom en hävstång på din egna kontanta insats (det egna kapital) vilket gör att du får en utmärkt avkastning på eget kapital. Kom dock ihåg att en bostad kostar pengar varje år i form av räntor, underhåll, inköp, räkningar och skatter. Dessutom måste du betala 30% i reavinst den dagen du säljer din bostad.

Fundera på vilken tillgång som passar dig bäst. Huvudsaken är att du inte låter dina pengar ligga till en ränta på 0%. Läs mer i menyn till vänster för att skaffa mer kunskaper om aktier, fonder, sparkonton och sparande.

Lämna en kommentar