Inlåningsränta

Inlåningsränta kallas den ränta som banken betalar ut till dig för att du har dina pengar placerade hos deras sparkonto. Från bankens perspektiv så ”lånar” de in pengarna av dig och för att de får tillgång till dina pengar betalar de ut en ränta som oftast kallas sparränta.

Motsatsen till inlåningsränta är utlåningsränta, och det är den ränta du betalar på ditt bolån eller när du lånat pengar till en resa eller ny bil. För dig är utlåningsräntan en kostnad medan för banken är det en inkomstränta.

Bästa inlåningsräntan med insättningsgaranti

Bästa inlåningsräntan du kan få just (med insättningsgaranti) hittar du under vår aktuella lista med bästa sparräntor. Oftast har de banker med insättningsgaranti krav på att du ska binda pengarna om du ska ha en sparränta över 2%, annars får du normalt 0,2-1% i ränta. Om du kan överväga att spara utan insättningsgaranti så kan du få en rörlig inlåningsränta på 6,5%, och binder du den i tre år så kan du få 10% sparränta om året.

Om du vill binda inlåningsräntan

Om du bestämmer dig för att binda inlåningsräntan på dina pengar så är det viktigt att komma ihåg att räntan förändras över tid. Om du binder dina pengar på ett sparkonto med insättningsgaranti och låt säga att du får 1,5% om du binder på 3 år så kan det ju faktiskt vara så att den rörliga inlåningsräntan stiger upp till 4% inom dessa tre år. Då går du i slutändan en dålig affär eftersom du har låst in dina pengar till en lägre inlåningsränta.