Spara i fonder

fonder och spara i fonder

Om du inte vill välja aktier eller räntebärande instrument själv kan du välja att placera pengar i en eller flera fonder. En fond är en korg av flera värdepapper som förvaltas antingen aktivt eller genom indexförvaltning av ett fondbolag. För att slippa göra arbetet med att själv välja innehav betalar du en avgift till fondbolaget. Den kallas för förvaltningsavgift och kan variera ganska mycket beroende på vilken fond du investerar i. Till skillnad från aktier, där du endast betalar när du köper och säljer, tickar fondavgiften på oavsett om fonden går bra eller dåligt.

Spara i fonder

Fonder kan grovt delas in i aktiefonder, blandfonder och räntefonder. När du vet vad du har för riskbenägenhet är det lättare att välja de fonder som passar dig bäst. Fonder är också ett bra sätt att komma åt tillväxtmarknader där det annars ofta är dyrt och svårtillgängligt att handla aktier.
Om du tycker att fonder är för svårt att bygga sig en uppfattning om så kan du välja att spara dina pengar i sparkonton istället. Se då till att få högsta sparräntan på dina pengar. Sparkonton med bäst sparränta har du här.