Svenskarna sparar mer än någonsin

Svenska befolkningen har ökat sitt sparande mest efter finanskrisen 2008 om man jämför med de flesta länder i världen. Enligt en ny rapport från internationella valutafonden (IMF) så sparar svenskar 17% av sin inkomst på sparkonton.

Sparandet ökar

Vad kan ligga bakom det ökade sparandet?

Trenden med ökat sparande bryter mot historiken eftersom vi tidigare endast sparade i lågkonjunktur och konsumerade i högkonjunktur. Vad kan ligga bakom det ökade sparandet? Mest troligt är en trögare arbetsmarknad idag och en rädsla för en ny finanskris. Året 2008-2009 lämnade många med dåliga minnen som gör att många människor föredrar en buffert idag. Även höga bostadspriser gör att svenskarna är försiktiga och vill ha sparade pengar att röra sig med. Även många vuxna har börjat spara till sina barn eftersom det är dyrt att köpa bostad idag. Vidare menar IMF att framtidens osäkra pensioner kan ligga bakom ökat ansvar för privatekonomin.

Vi på bästasparräntan.net tror också ökade amorteringskrav kan ligga bakom det höga sparandet. Att amortera 1-3% på sitt bolån kan betyda stora summor pengar om lånet är stort. Därför tror vi att många lägger undan mer av sin månadslön idag än för tio år sedan. Dessutom tar inte svenskarna sitt jobb för givet på samma sätt som man gjorde förr.