Har bostadspriserna toppat för den här gången?

Bostadspriserna har börjat dala i vårt avlånga land. Senaste månaderna har efterfrågan vikit på bostäder samtidigt som media har skrivit negativa artiklar. Därtill har utländska banker och tidingar börjat varna för Sveriges fastighetspriser och att konsumtionen kan komma att hämmas vid en bostadskrasch.

Spara pengar innan bostadskrasch

Uppmanat till att spara pengar

Riksbankschef Stefan Ingves har tidigare uppmanat till sparande så att det finns en buffert vid prisfall. Han har menat att det är klokt att räkna med högre räntor och att det då är bra att ha en marginal i sin privatekonomi. Har du sparat pengar för att kunna amortera kraftigt vid prisfall?

Om du ännu inte har öppnat ett sparande så är det värt att fundera på risken. Att placera pengar på börsen i aktier eller fonder är inte bra. Värdena på värdepapper brukar tyvärr följa med bostadsmarknaden ner på grund av oro för kreditförluster i finanssystemet. Då är det bättre att öppna ett sparkonto med bästa sparräntan och vänta ut nedgången. Skulle du behöva amortera eller skjuta till eget kapital så är det bara att göra ett uttag från kontot.