Sparar du till ditt barn?

spara till barn

Här kommer tips till dig som vill börja spara pengar till dina barn. Många föräldrar vill ta ett ansvar och spara till barnen, även om du har låg lön eller är ensamstående. Förutom att lära upp våra barn om pengar och privatekonomi så vill vi lägga undan en slant så att barnen får en bra start i livet.

Vilket är det bästa sättet för att spara pengar till barn? Många föräldrar, far- och morföräldrar och andra sparar till barn. Här kommer en kort sammanfattning över de bästa tipsen:

  • Spara inte pengar på ett vanligt bankkonto. Det finns ingen ränta att hämta där.
  • Använd barnbidraget till att placera i aktiefonder eller de sparkonton med bäst sparränta
  • Låser du in kapitalet i 3 år så får du en högre sparränta på fasträntekonton
  • Försök spara 100 kr i månaden minst till din dotter eller son. Föräldrar sparar i snitt 300 kr/mån till sina barn.

”Barnbarnen är livets efterrätt.”

Hur sparar man på bästa sättet till våra barn?

Spara långsiktigt

Här kan du spara i aktier eller i fonder, eller varför inte ett sparkonto med hög sparränta. Sikta efter att få omkring 5% avkastning per år, det blir en betydligt summa på sikt. Ränta på ränta effekten kommer att jobba till din fördel och du har tiden på din sida. Varje år kommer du behöva betala 30% i kapitalskatt på din ränta. Väljer du ett investeringssparkonto till dina aktier så kan du komma undan med ca 1% i skatt per år, men då är det viktigt att dina investeringar går med vinst. Du får nämligen inte göra avdrag för förluster i din ISK eller kapitalförsäkring.

Pengarna kan i framtiden användas till ditt barns studier, körtkort eller kontantinsats till första boendet. Sparar du i aktier så kan det vara en bra idé att sprida risken och välja flera investmentbolag såsom Industrivärden eller Investor, då får du en korg av aktier i svenska bolag. Väljer du istället aktiefonder så behöver du inspektera historisk avkastning och vilken förvaltningsavgift fondförvaltaren tar. Ju lägre avgifter, desto bättre.

Spara kortsiktigt

Här passar sparkontot bäst eftersom du vill ha låg risk och kunna göra uttag när det passar dig. Se till att välja ett sparkonto med rörlig ränta så att du inte låser in pengarna. Se till att jämföra sparräntor och villkor innan du bestämmer dig. Fundera även på om insättningsgaranti är viktig för dig.

Exempel på ändamål på sparande är en studieresa, en moped, cykel eller utrustning till barnets idrott.

Hur sparar du till barnen? Kommentera nedan.

Lämna en kommentar