Vad innebär ränta på ränta?

Ett begrepp som är vanligt inom investeringar och sparkonton är ränta-på-ränta effekten. Vilket betyder att när du sparar pengar på ett sparkonto till skillnad från ett transaktionskonto (ditt vanliga konto som oftast är kopplat till ditt VISA-/Mastercard) ger det dig sparränta på pengarna. Att du får en ränta på pengarna gör med tiden att du får en större tillväxt på ditt sparkapital. Enkelt förklarat så kan man säga att dina pengar kommer att ha vuxit till sig efter ett år och kommer då att vara mer än vad du från början satte in på sparkontot.

Varför är ränta på ränta viktigt?

Ränta på ränta är speciellt viktigt för den som sparar pengar långsiktigt. Effekten gör att du efter första året får en ränteutbetalning som sedan blir underlag för nästa ränteutbetalning, med tiden kommer det initiala sparbelopp bli mindre viktigt då ränta på räntan kommer jobba snabbare än vad du hinner sätta in i pengar. Du bygger alltså en långsiktig pengamaskin som växer sig allt större med tiden.

Det som blir extra viktigt är att du har en hög sparränta i början, välj därför ett sparkonto du känner dig trygg med och har en fördelaktig sparränta. Vad är då en bra sparränta? Omkring 5-6 % sparränta är inte omöjligt i dagens ränteklimat, men då har du ingen insättningsgaranti istället. Men om du sparar långsiktigt kan det vara värt att ändå välja ett sparkonto med högre ränta eftersom du ska kämpa mot en årlig inflation på 2% också. Efter inflation är din årliga avkastning 3-4% istället för 5-6% som vi först trodde. Skatten på 30% vid varje ränteutbetalning gör också att ränta på ränta effekten saktas ner, därför desto viktigare att välja ett sparkonto med en högre sparränta. Om du är intresserad av sparkonton utan insättningsgaranti men som har de bästa sparräntorna kan du leta här.

Lämna en kommentar