Börsen ner 10% och fler sparkonton öppnas

Senaste veckornas börsras på 10% har gjort att allt fler sparare lämnar börsen och aktier för att lägga sig likvida på sparkonton med bra sparränta. Är det början på ett större börsras vi ser?

Varför flyttas pengar till sparkonton just nu?

Vi ser en tydlig ökning av antalet sparkonton som har öppnats senaste månaden. Största orsaken anses vara den vinsthemtagning och börsnedgång vi sett i september och oktober. Enskilda aktier är ner så mycket som 20-35% i år. Största andelen av pengarna har hamnat i korta räntefonder eller i sparkonton som ger en hög sparränta på 2-6%. Varför har spararna valt att placera pengar på sparkonton?

Jo, vi har länge haft höga värderingar på många börsbolags vinster, länge har man trott att vinsterna skulle komma men så är icke fallet. Nu tillsammans med att USA signalerar att stimulanserna kommer att avslutas är många rädda för en räntehöjning. En räntehöjning skulle bli vändpunkten för börsen, då det är slut på låga räntor, stimulanser och låg inflation och troligtvis så finns bara en negativ uppsida. Den omregleringen som kommer i ett sådant scenario blir snabb eftersom det blir ett kraftigt skifte i framtidsutsikterna för många placerare. Warren Buffet är en känd investerare som har hintat om att det kan bli en ordentlig sättning på börsen den dagen räntorna börjar höjas.

Hur undviker man en sådant börsfall? Jo genom att sälja av sina aktietillgångar, något som markaden har gjort ett tag nu. Pengarna har placerats i sparkonton med de bästa räntorna för att ändå få en riskjusterat god avkastning på sina pengar. Om du vill ha tips på sparkonton med bäst sparränta så hittar du dem här.

Lämna en kommentar