Räntan på skattekontot är borttaget

Skattekonto ränta

Nu är det inte längre lönsamt att ha pengarna på skattekontot. Från och med 1 januari 2017 får du ingen ränta på kontot enligt Skatteverket, det är alltså dags att flytta pengarna. Regeringen och Magda Andersson har bestämt genom en lagändring att räntan ska vara noll eftersom syftet med Skatteverkets transaktionskonto aldrig var att vara sparkonto.

Varför har pengar sökt sig till skattekontot?

På grund av den låga räntan i vår ekonomi (negativ ränta har Riksbanken infört) så har pengar letat sig till trygga tillgångar som ger en så hög avkastning som möjligt. Skattekontot och sparkonton med insättningsgaranti har blivit prio ett. Nu har till och med skattekontot givit mer än vanliga sparkonton på grund av att storbankerna har sänkt sina sparräntor. Tillslut var det så mycket pengar på saldon i skattekonton så att regeringen var tvungen att handla. Nu har de gjort en kalkyl på att de kommer spara 730 miljoner kronor på att slippa betala ut räntor.

Utbetalning av skatteåterbäring

Wikipedia beskriver skattekontot som något alla fysiska och juridiska personer i Sverige får eftersom de är skyldiga att betala in skatt. Varje år får man ett slutskattebesked med datum för inbetalning och belopp. Har du ett underskott på skatt så måste du överföra mer pengar och har du överskott så får du tillbaka på skatten till midsommar om du deklarerar elektroniskt. SKV gillar när du deklarerar över nätet eftersom det underlättare deras administration och sparar på resurser. Troligen är därför det ett incitament att man får tillbaka sina pengar tidigare än de som sammanställer på en deklarationsblankett.

Kontot konkurrerar med privata sparkonton

En annan anledning är att skattekontot har konkurrerat med fria marknaden och privata banker. Statens uppgift är egentligen inte att konkurrera och lägga sig i det privata näringslivet.

”Syftet har aldrig varit att skattekontot ska konkurrera med andra sparformer”, Sa Finansminister Magdalena Andersson i SvD förra året.

  • Privata storbanker är: Nordea, Handelsbanken, Swedbank, SEB och Danske Bank
  • Mindre nischbanker är: Collector, Nordax, Ikano Bank, Resurs Bank

Att skattekontot avkastade 0,80% (inräknat skattefritt) var fantastiskt sålänge det varade. Speciellt om man ska jämföra med storbankernas räntor på 0%. Många privatpersoner och företag kunde under några år ta fördel av den trygga sparräntorna.

Som tur är finns det fortfarande privata bolag som kan erbjuda en bra ränta, t.ex. erbjuder 4spar fortfarande 6,5% rörlig sparränta.

Så här ska du placera pengarna

Gå in på en jämförelsesajt som denna och leta upp ett sparkonto med bra sparränta tills schyssta villkor. Fundera på om du behöver insättningsgaranti och vilken servicenivå du vill ha på banken. Vill du kunna göra insättningar av kontanter eller betala räkningar så ska du inte välja en bank online.

Vill du låsa in pengar på ett fasträntekonto så kan du få en högre sparränta än om du väljer rörligt. Problemet är att effektiva räntan oftast blir sämre eftersom du inte får ränta på ränta effekten. Har du ett större belopp än 950 000 kr så bör du sprida ut beloppet på flera banker. Mindre sparkonton som har toppräntor tillåter oftast inte mer än 50 000 kronor per konto, eftersom man vill minska risken och inte har banktillstånd.

Jämför bästa sparräntan 2017

Lämna en kommentar