Fick du tillbaka på skatten?

Här i dagarna får många tillbaka på skatten (om du har deklarerat över internet). Nu planerar de flesta vad de ska göra med pengarna. Många väljer att konsumera upp pengarna på mat, resor eller renoveringar på huset. Tillskottet av pengar är ofta välkommet inför sommarens soliga dagar och ledighet. Skatteåterbäringen blir mer som en guldkant på tillvaron under den tid på året som man vill njuta som mest.

Vad gör folk med pengarna?
Det är populärt att använda skattepengarna till att amortera på huset eller lägenheten. Många som har en hög belåning väljer att göra en lite större amortering för att få ner belåningsgraden. Med dagens låga bolåneränta så väljer ändå många att inte amortera eftersom det är så billigt att låna pengar.

Att flytta pengarna till ett sparkonto är också populärt. Flödet av pengar till sparkonton som har de bästa sparräntorna är stort just vid den här tiden. Många väljer konton utan insättningsgaranti för att få del av de högre sparräntorna på 6-8%. De som är okej med en lägre avkastning på 0,2-1% väljer istället konton som omfattas av insättningsgaranti.

Mer riskfyllda placeringar
De som är mer riskbenägna placerar pengarna på Stockholmsbörsen i aktier. Svenska aktier som H&M, Investor och Industrivärden brukar vara populära långsiktiga investeringar. Avkastningen från aktier brukar bli bra om man köpt till lågt pris och delar risk med marknaden under lång tid. Även fonder är poppis att äga i Sverige, många köper svenska aktiefonder eller globalfonder för sina skattepengar.

Utbetalning av skatteåterbäring
Kom ihåg att du måste ha angett ett bankkonto hos Skatteverket för att få en utbetalning automatiskt. Du kan själva logga in via Bank-ID på SKV:s hemsida för att kontrollera framtida utbetalningar. För mer information om skatteåterbäringen kan du besöka Skatteverkets hemsida här.

Lämna en kommentar