Avkastning i lågräntemiljö

Få har missat att vi har en rekordlåg styrränta. Vilket gynnar de som har lånat pengar till sin bostad, men däremot inte gynnar sparare. Som ni vet så finns ränteavdraget som gör att du kan dra av 30% av räntan mot din skatt på lön. Detta är mycket fördelaktigt för de som lånar mycket pengar och äger sitt boende. För sparare som inte har något avdrag väntar istället en kapitalbeslattning på 30%.

Sparkonton ett bra alternativ?

Trots kapitalskatt och de låga sparräntorna så kan fortfarande sparkonton vara ett bra val. Speciellt om du väljer de konton som har bästa sparräntan. Då får du nämligen fortfarande en likvid placering där du kan ta ut och in pengar valfritt. Men du slipper börsens svängningar eller en fonds värdeminskning. Nackdelen med dessa högräntekonton är att de inte omfattas av statlig insättningsgaranti.

Avkastning i denna miljö som vi har idag är inte lätt att hitta. Bostadsmarknaden har en rejäl prisuppgång bakom sig och med nya amorteringskrav så kan prisökningarna avta. Aktiemarknaden är ett bra alternativ men då krävs det att man är långsiktig och vet vad man köper.

Bästa avkastningen får du kanske genom att starta ett företag, du krävs det att du sätter in 50 000 kr för att starta ett aktiebolag. I gengäld så kanske du får 30-40% avkastning på eget kapital, vilket inte är dåligt.

Ett annat sätt att få avkastning som privatperson är att hyra ut sitt hus eller lägenhet under sommaren. Bor du på en attraktiv turistord som Båsta, Smögen, Visby, Öland eller Skärdgården så kan du få bra priser på uthyrning.

Lämna en kommentar