Historiskt börsfall i Sverige

Igår föll Stockholmsbörsen OMXS30 med över 8% vilket är den största börsnedgången sedan 1987. Anledningen till det stora fallet är Brexit, det vill säga att Storbritannien har röstat om att lämna EU-unionen. Detta påverkar världsekonomin negativt då valutor och handel blir sämre. Även banker påverkas vilket indirekt påverkar företagen. Att börsen faller betyder att folk och finanshus säljer aktier och tar ut pengar från börsen för att placera i likvida tillgångar som depåer och sparkonton.

Problemet är att den bästa sparräntan du kan hitta på storbankernas sparkonton endast är 0,2%, vilket gör att kapital snabbt letar sig in på börsen igen. Vill du ha en likvid placering till en högre sparränta så måste du välja konton utan insättningsgaranti. Flera sådana sparkonton med bra sparränta hittar du här.

Likvida placeringar

Likvida placeringar under börsturbulens finns, men många av dem ger en låg avkastning idag. Den stora frågan är egentligen hur länge vi ska ha ett lågränteklimat? Ska reporäntan vara så här låg som nu så är börsen billig och undervärderad. Men vänder räntan upp så kan det bli skakigt både på börsen och bostadsmarknaden.

Bästa placeringen om du inte ska ha pengarna på börsen eller i fastigheter är sparkonton tycker jag. Du får en okej sparränta samtidigt som du kan komma åt dina pengar när du vill (om du inte binder kapitalet).

Lämna en kommentar