Låna pengar

Ibland behöver man låna pengar under korta eller längre perioder. Att låna direkt på nätet är enkelt och det finns idag många olika låneformer och långivare att välja mellan. Vilken typ av lån du ska välja beror på lånebeloppet, hur lång löptid och till vilket syfte pengarna ska användas till.

Oavsett om du ska låna till en bil, semester eller fastighet så kan det ibland vara en nödvändighet. Kom dock ihåg att lån och räntor kan skilja sig sinsemellan, så jämför gärna och läs villkoren för ditt lån innan du bestämmer dig. På den här sidan hjälper vid dig att förstå lån genom att vi förklarar viktiga begrepp innan du skriver på ett lån.
låna pengar snabbt på internet

Vilka olika lån finns det?

Det finns två kategorier: lån utan säkerhet och lån utan säkerhet. De krediter som ingår i första kategorin är smslån, privatlån (blancolån) och kreditkort. Lån med säkerhet är oftast bolån som de flesta svenskar idag har. Att kunna vända sig till en bank eller kreditbolag för att låna pengar är en viktig funktion i samhället som både politiker och näringslivet vill uppehålla.

Bolån

Om du vill låna pengar till en bostad så är det ett bolån du är ute efter. Få människor kan betala sin bostad kontant därför lånar man idag till sin bostad. För en tid sedan införde man en 15% kontantinsats vilket betyder att du måste ha 300 000 kronor i insats för att kunna låna pengar till en bostad som kostar 2 000 000 kronor. Ofta kräver också banken att du kan visa upp en stadig inkomst, därför är det vanligt att banken vill att du ska ha en fast anställning eller kunna visa upp en stabil inkomst som företagare. Det kan vara mycket svårt att få bolån då många banker vill minska sin risk i dåliga ekonomiska tider. Se gärna till att ha dina pengar på ett sparkonto med bästa sparränta medan du förhandlar med din bank. Visa upp för din bank vilka tillgångar du har och vilket kassaflöde in du har varje månad. Det finns dock banker som är mer villiga att hjälpa dig som inte kan få lån av storbankerna. Ett kreditinstitut som är känt för att kunna hjälpa de flesta är Bluestep som erbjuder bolån för de som har svårt att få ett lånelöfte.

Du kan också jämföra sparräntor mellan olika sparkonton här.

Privatlån

Många drömmer om en ny bil, båt eller semester och då brukar många ta ett privatlån. På senare tid har även lånet använts till att renovera badrummet och liknande. Lånet är utan säkerhet och används alltså för konsumtion, detta är det vanligaste lånet människor gör. En lånegivare som funnits länge och är ledande på området är Lendo. Inom privata lån så kan du få stora belopp med långa löptider, du behöver heller inte motivera och förklara varför du behöver låna pengar.

Ofta lånar man pengar mellan 5 000 – 500 000 kronor. Återbetalningstiden på ett privatlån brukar ligga någonstans mellan 1 och 12 år. Räntan brukar ligga på ungefär 3% till 30% beroende på avtalets villkor. Ungefär varannan svensk person har någongång tagit ett privatlån för att finansera en bil, kontantinsats eller renovering.

Smslån

Smslån är det lån som har kortast löptid eftersom du vanligtvis bara behöver pengarna för att täcka månadens räkning eller göra ett inköp. Lånet är ett praktiskt snabblån när lönen inte räcker till och du inte vill fråga dina föräldrar eller vänner om pengar. Oförutsedda kostnader är ytterligare en anledning till att många väljer smslån, det kan handla om bilreparation eller att tvättmaskinen går sönder.

Eftersom räntan är hög på smslån bör du endast använda lånet i akuta fall. Se till att du kan betala av lånet så fort som möjligt, annars är risken att kostnaden blir stor för lånet. Du ansöker om smslån direkt över nätet via ett formulär eller via sms. Beloppet brukar betalas ut samma dag om du blir godkänd för lån.

Normalt lånar man 500 kr till cirka 20 000 kronor. Löptiden är en månad till ett halvår, beroende på låntagarens ekonomiska situation. Räntan kan uppgå till flera tusen procent.

Både sms lån och snabblån har blivit mycket populärt senaste åren. Nu för tiden kan du enkelt ta microlån och låna 500, 1000, 2000, 3000, 4000, 5000 eller 10000 snabbt. Antingen kan du låna pengar via din mobiltelefon eller låna pengar via din internetanslutning. Lånet brukar betalas tillbaka inom 30 dagar. För mer information så kan du läsa mer på respektive låneinstitut.

Har du betalningsanmärkningar?

Det kan bli svårt att få lån om man har betalningsanmärkningar. Men det finns banker som ser till din enskilda situation och kan titta på din lön eller om du i övrigt har en sund ekonomi. Alla banker och kreditbolag måste enligt svenk lag göra en kreditupplysning på varje låneansökan. En kreditprövning kan till exempel göras via UC (Upplysningscentralen), andra företag som gör kreditupplysningar är Bisnode, Soliditet och Svea Finans. Kom ihåg att många upplysningar kan försämra din chans till att låna pengar.

Se upp med skuldfällan

Om du inte är ansvarsfull och håller koll på din privatekonomi så kan dina skulder bli en börda. Var försiktig med att låna pengar om du inte har ett jobb eller någon annan stabil inkomst. Om du tar ett snabblån till en kortsiktig betaning så se till att lägga upp en plan på hur du snabbt ska kunna betala tillbaka lånet. Om du inte gör detta så finns risken att skulden bara blir större, så var vaksam på din ekonomi så att den inte försämras. En första varning är om du får betalningsanmärkningar som kan leda till inkassokrav. I slutändan kan Kronofogden göra en utmätning på dina tillgångar och lön för att betala tillbaka pengarna du har lånat. Under tiden får du leva på existensminimum och får inte konsumera eller göra onödiga inköp.

Lämna en kommentar