Nyårslöfte att se över sparande

Nyårslöfte sparande privatekonomi

Nu är nya året här! Just ni sitter miljoner svenskar med nyårslöften att ta tag i sin ekonomi och sparande. Kanske har du sparmål till en resa eller renovering? Eller så vill du få en så bra avkastning som möjligt?

Oavsett anledning så grattis till att du valt att se över ditt sparande. Privatekonomin är viktig för vardagen och framtiden.

Sätta pengar i arbete i år

När nya året startar är det många som flyttar pengar från lönekonton eller sparkonton som inte ger någon ränta till sparkonton med bättre sparräntor. Det konto som ger högst ränta så här i början av året är 4spar som ger en rörlig årsränta på 6,5%. Det är ungefär vad aktier ger i avkastning per år, skillnaden är att dina pengar inte går ner i värde som på börsen. Risken sitter istället i det inlåningsföretag som lånar dina pengar. Är man trygg med risken så är avkastningen på 6,5% mycket bra, speciellt när du kan ta ut pengarna när du själv vill. Binder du ditt kapital på 3 år så kan du få 10% per år, men det alternativet är bara bra om du med säkerhet vet att du inte behöver pengarna. Kontona omfattas inte av den statliga insättningsgarantin, då bara banker får ha en sådan garanti.

Se över sparandet

Det är alltid klokt med en buffert ifall något oförutsett händer i din privatekonomi. T.ex. om bilen rasar ihop, pannan går sönder eller du blir av med jobbet. För att få ett glasklart mål och mer kött på benen så kan du fundera kring följande:

  • Hur mycket pengar sparade du förra året?
  • Hur mycket vill du spara i år 2017?
  • Vilken avkastning, det vill säga ränta hade du på kapitalet?
  • Hade du en alldeles för låg risk eller hög risk i din placering?
  • Vilka sparformer är du trygg med?
  • Behöver du öppna fler sparkonton för att sprida risken?

Lämna en kommentar