Aktier för högkonjunktur

 

Aktieaffärer – Vilka aktiebolag går bäst i högkonjunktur?

 
aktier för högkonjunktur kallas cykliska
 

Olika typer av aktiebolag går olika bra i låg- och högkonjunktur. För att lyckas med dina aktieaffärer är det viktigt att ha koll på vilka bolag som påverkas av konjunkturen.
 
Branscher som gillar högkonjunktur är bland annat verkstad, stål, bygg, skog, media och fastigheter. Här har du bolag som Sandvik, SSAB, PEAB, NCC, Holmen, FastPartner, Klövern, SKF, MTG och Skanska. Alla de här aktiebolagen kallas cykliska.
 
Finansiella tjänster och banker är mer svårbedömda eftersom de ligger i händerna på den globala ekonomin. Aktier inom oljebranschen är även de svåra att sia om, de styr bland annat av konjunkturen, oljepris och politiska faktorer.
 

Cykliska aktier – Viktigt att tänka på

När det kommer till cykliska aktier så måste du se till en hel konjunkturcykel. Hur har vinsterna sett ut sedan finanskrisen 2008? Har vinsten återhämtat sig och kanske det viktigaste: hur klarade man sig mitt under krisen? Ofta ser man vilka aktiebolag som är av kvalitet under dåliga tider. Cykliska aktier är fantastiskt bra att äga under tider av stark ekonomisk tillväxt. Det är viktigt att det finns en underliggande efterfrågan på de cykliska produkterna som ett aktiebolag säljer. Titta därför efter vem eller vilket land som efterfrågar företagets produkter? Styrs företaget av andra faktorer som ränteläge eller råvarupriser? Oljebolagen styrs till exempel av de flesta faktorerna och även politiska faktorer.
 

Cykliska aktier ska handlas under kriser, precis som defensiva aktier. Men cykliska akter är än mer viktiga att de inhandlas under en kris då dessa aktier rör sig upp och ner i högre grad. Under kraftiga nedgångar kan man därför handla cykliska aktier till en fördel gentemot defensiva aktier.
 

Under tiden du väntar på att de cykliska aktierna ska gå ner i pris så rekommenderar jag bankkonton med bästa sparräntan här.

Lämna en kommentar