Aktier för lågkonjunktur

 

Aktieaffärer – Vilka aktiebolag går bäst i lågkonjunktur?

 
aktier som är defensiva är bra i lågkonjunktur
 
Defensiva aktier. Olika typer av aktiebolag går olika bra i låg- och högkonjunktur. För att lyckas med dina aktieaffärer är det viktigt att ha koll på vilka bolag som påverkas av konjunkturen.
 
De branscher som brukar påverkas minst av konjunkturläget är läkemedel, mat, spel, kläder, livsmedel, smink och telekom. Inom denna sektor finns aktiebolag som AstraZeneca, H&M, Axfood, ICA gruppen, Telia, Swedish Match, Betsson och Oriflame. De här aktierna brukar kallas defensiva aktier.
 
 

Varför defensiva aktier?

Anledningen till att aktierna är defensiva beror ofta på att man säljer produkter som går bra oavsett konjunkturläge. Mat äter vi alltid, så den sektorn är bra att köpa aktier i. Däremot finns det en viss prispress inom matvarubranschen så vinstmarginalerna är ofta låga 2%-5%. De flesta defensiva aktiebolagen har någon negativ sida i branschen såsom prispress, varumärkesproblem, gamla patent, dåliga konkurrensfördelar, problem med att ta betalt för sina produkter, råvarukostnader eller osäkra affärsmodeller. Det gäller att välja defensiva aktier som har en bra historik, bra avkastning på eget kapital, låga skulder och stark kassa, bra vinstmarginal, konkurrensfördelar och starka ägare i ryggen. Det finns sådana bolag på stockholmsbörsen, Telia, ICA och Swedish Match är utmärka exempel.
 
Tänk dock på priset du betalar för en aktie är viktigast av allt, din avkastning avgörs i samma läge som du väljer pris för en aktie. Ha därför tålamod och vänta på en kris eller annan orsak som får aktiekursen att rasa. Handla sedan aktier för stora summor så kommer du inte ångra dig efteråt när krisen blåser över. Vart ska du ha pengarna medan du väntar på en kris då? Se till att ha dina pengar på ett sparkonto med bästa sparräntan. I dag kan vi som tur är välja mellan flera bankkonton med riktig hög sparränta. Här hittar du en lista på de sparkonton jag tycker har bäst sparränta.

Lämna en kommentar