Att månadsspara är kanske det enklaste sättet att spara pengar långsiktigt. Små summor blir stora fort med tiden, dessutom hjälper ränta på ränta effekten till. Det räcker att du sparar 10% av din lön varje månad så har du ett månadssparande som knappt märks, använder du autogiro så dras dessutom pengarna direkt när de nått ditt lönekonto.
Det som är viktigt i ditt månadssparande är att sätta dig ned och titta på hur mycket pengar du kommer att ha efter säg 10 år. Titta på vilken sparrränta du har, vilka villkor som gäller och hur mycket inflationen kommer äta av dina pengar under dessa år. Du behöver inte vara exakt i dina beräknar, viktigast är att siffrorna är sannolika för dig och ditt mål.
Tips på hur du kan månadsspara
Nu när du har ett mål med ditt månadssparande och har räknat på vad du kommer få för avkastning i framtiden så kan det vara värt att se om du inte kan öka ditt månadssparande. Oftast anpassar vi vår konsumtion efter hur mycket pengar som står på lönekontot, så om du överför mer pengar till ditt sparkonto som minskar risken att du använder upp pengarna. Det finns flera vardagliga tips på hur du kan dra ner på dina utgifter och spara mer pengar, läs spara pengar med konkreta tips här.
Viktigast är ditt månadssparande
Allra viktigast för ditt månadssparande är din rörliga sparränta du får varje månad. Du ska sträva efter att ha så hög sparränta som möjligt eftersom det avgör hur många år det kommer att ta att uppnå ditt sparmål. Så ett bra sätt att få dina pengar att växa snabbt är att placera dem på något av sparkonto med bäst sparränta. Du kan få så mycket som 6,5% i rörlig sparränta vilket är perfekt för ditt månadssparande, dessutom kan du göra uttag under resans gång ifall du skulle behöva.
De sparkonton som också kallas högräntekonton omfattas normalt inte av insättningsgaranti vilket betyder att du vid en konkurs inte får ersättning för dina sparpengar ifall du inte skulle hinna ta ut pengarna. Insättningsgarantin garanterar dig idag 950 000 kronor ifall banken skulle gå i konkurs. Nu händer det sällan eftersom även de mindre aktörerna på bankmarknaden måste hålla sina finanser i ordning. Risk och belöning hänger nära ihop, så du får själv avgöra hur mycket risk du vill ta i relation till avkastning. Väljer du ett sparkonto med insättningsgaranti så får du garantin men en betydligt lägre ränta på 0,5-1% i sparränta.
Spara på ett fasträntekonto
Viktigt att komma ihåg är att räntan förändras beroende på hur konjunkturen rör sig. Just nu är reporäntan låg på grund av att Riksbanken vill få fart på ekonomin och inflationen. Skulle det visa sig att ekonomin tar fart i Europa och Sverige så kan vi räkna med högre räntor framöver, så tänk på den rörliga räntan kan gå upp. Därför är det extra viktigt att du tänker på detta scenario ifall du ska låsa in pengarna på ett fasträntekonto.