Räntesänkning till -0,35 gör att sparare behöver leta bättre sparräntor

Idag 2 juli 2015 sänkte Riksbanken styrräntan igen, många tog det som en överraskning. De valde att sänka räntan till -0,35% vilket innebär att Sverige har lägst reporänta i hela världen.

Hur ska en sparare agera i när räntorna är så pass låga? Du bör leta efter bra sparräntor eftersom bankerna kommer sänka sina inlåningskostnader genom att sänka sparräntorna på sina sparkonton. Du bör därför söka nya mindre banker som kan erbjuda en bättre sparränta. Här på bästasparräntan.org har vi listat de nischbanker som erbjuder högst sparränta just nu.

I och med att Riksbanken fortsätter att sänka räntorna så tvingas sparare och investerare in i aktier och andra värdepapper som egentligen erbjuder för låg avkastning gentemot risken. I tider av låga räntor köper företag och privatpersoner tillgångar som annars anses vara dåliga investeringar. Detta beror på att det blir enklare att räkna hem en dålig avkastning eftersom den säkra räntan är så låg. Alternativen är få säger man i media. Problemet är bara när man sedan höjer räntan så kommer baksmällan eftersom investeringarna ger sämre och sämre avkastning för varje procentenhet Riksbanken höjer styrräntan. Riksbankens pressmeddelande från idag hittar du här.

Lämna en kommentar