Så här gör du med storbankernas sparkonton

Byt bankkonto

Idag finns det otroligt mycket pengar parkerade på storbankernas sparkonton som inte ger någon ränta. Det är olyckligt eftersom vi har en inflationstakt på 2% just nu. Svenska sparare går därför back med 2% per år. Köpkraften minskar för folket eftersom deras pengar blir mindre värda i affärerna.

Räntebärande konton

Det finns bra alternativ till storbankernas konton. De så kallade nischbankerna eller inlåningsföretagen har idag sparräntor på upp till 6,5% rörligt. Så det handlar om att bestämma sig för att flytta pengar och lägga ner en 30 min på processen. Du kan enkelt registrera dig hos en nischbank med BankID över internet. Sedan kopplar du ditt transaktionskonto hos internetbank till inlåningsföretagets bankgiro.

Sluta betala för sparande

Eftersom reporäntan har varit så låg så har räntorna sjunkit på sparkonton. Bästa sparräntan var förut kring 3% på konton med insättningsgaranti, men idag är den nära noll eller helt enkelt obefintlig. I dagsläget betalar du för att ha ett sparkonto eftersom du betalar avgifter för din internetbank, betalkort och så vidare. Sätt därför upp som mål att jämföra vilken sparränta som är bäst och öppna ett konto direkt för att komma igång.

Saker som gör att du behöver hitta ett bättre sparkonto:

  • Avgifter hos din bank
  • Inflation med 2%
  • Du går back på ditt sparande med räntor under 2%

Om du vill spara extra så kan du börja månadsspara 10 % av din lön varje månad. Via autogiro eller manuell flytt så kan du överföra pengar till ditt nya sparkonto som har högre sparräntor än det ordinarie. För att få kontanter över gäller det att snåla in på onödiga utgifter, såsom spontantköp av kläder och elektronik. Det är roligt att se pengar växa på konton, så börja redan idag för att tjäna extra och för att ha en buffert i din privatekonomi.

Lämna en kommentar