Efter att Riksbanken sänkte styrräntan till -0,25% spekulerar just nu media i Sverige att vi snart får börja betala en avgift för att ha våra sparpengar hos storbankerna.
Vilka konton handlar det om? Främst handlar det om lönekonton och traditionella sparkonton med låg ränta.
Varför ska det hända? Anledningen är att bankerna inte tjänar tillräckligt med pengar på sitt räntenetto, dvs skillnaden mellan inlåning och utlåning. Därför behöver man kompensera de ökade kostnaderna med att föra över utgifterna på slutkunderna (vi). Media har ”försäkrat” folket om att det inte kommer någon minusränta på sparkonton baseras på bankernas uttalanden. Detta ska man dock inte ta på allvar, utan se över ditt eget sparande och planera för det värsta.
Vad ska man göra med sina pengar?
I det här stadiet är det bra att planera var man ska flytta sina sparpengar någonstans. Vissa placerar dem på stockholmsbörsen i aktier och andra väljer att placera dem på sparkonton i nischbanker som ger en sparränta på 3-10%. Viktigt att komma ihåg är att börsen är dyr och den har gått upp o 6 år, därför finns en betydande kursrisk i aktierna och du kan förlora pengarna. Därför kan en nischbank med bra rörlig sparränta vara ett bra alternativ. Men då har du istället ingen insättningsgaranti från staten. Kan du leva utan det så kan du få 3-10% i ränta om året beroende på om du väljer rörligt eller bunder hos nischbanken.