Negativ ränta på sparkonton kan bli verklighet

I Sverige har vi idag en negativ styrränta och det finns prognoser om att räntan kan sänkas ytterligare från Riksbanken.

Pengar är i princip gratis just nu och många banker och privatpersoner kan låna pengar billigt för bolån och investeringar. Vi har sett bopriser skjuta i höjden i ett aggressivt tempo senaste året. Även aktier och andra tillgångar som går att belåna billigt har stigit i kurs. Många menar att vi har en tillgångsbubbla, men då ska vi komma ihåg att både Riksbanken och ECB kommer stimulera med att köpa obligationer framöver så trenden med stigande priser och kurser kan fortsätta länge.

Man måste också ta hänsyn till den historiskt låga räntan som gör att det finns få alternativa investeringar än investeringar i sitt boende och aktier.

Hur påverkar negativ ränta sparkonton?

Än så länge ingenting, men Annika Falkengren på SEB och flera har varnat för att de inte kan lova att kunderna slipper betala en avgift för att ha pengar stående på lönekonton. Med andra ord så finns en risk för att du kan behöva betala för att ha pengar på lönekonton eller traditionella sparkonton. Se därför över ditt sparande så slipper du otrevliga överraskningar (avgifter som dras).

Eftersom inflationen är låg till obefintlig så räcker det med någon procent i sparränta för att bevara ditt kapital. Men se upp för snabba räntesänkningar av bankerna. Om du vill ta höjd för räntesänkningar så kan du titta på de nischbanker som fortfarande erbjuder höga sparräntor på starsidan på den här sajten.

Lämna en kommentar