Riksbanken behåller räntan på -0,25%

Reporänta sverige

Idag meddelande Sveriges Riksbank att de behåller den viktiga styrräntan på -0,25 procent, det blev alltså ingen räntesänkning så som många analytiker och experter trodde på institut och banker. Vidare säger Riksbanken i ett pressmeddelande att de köper statsobligationer för ytterligare 40-50 miljarder och sänker banan för räntan betydligt.

De signalerar att räntan kan komma att sänkas ännu mer i framtiden. De tidigare stimulanserna som centralbanken har gjort i år har gett en önskad effekt på ekonomin här i Sverige och inflationen har börjat stiga säger man. Riksbanken tror att de kan börja höja räntan under andra halvåret 2016, om ett halvår alltså. Detta återstår att se tycker vi på bästasparräntan.net, det hänger mycket på om Sverige kan exportera sig ut från det ekonomiska läget och införa inflation på den vägen. Att högkonjunkturen ligger ett år fram är svårt att tro på. Riksbanken menar att inflationen har börjat stiga på grund av att kronan har försvagats och att inflationsförväntan har stigit. De hoppas att företagen kan börja höja priserna, men det hänger mycket på ekonomin i Europa.

Expansiv penningpolitik

Riksbanken kontor
Sveriges Riksbank hanterar penningpolitken med fokus på styrränta och inflationsmål.

Genom att sänka reporäntan hoppas nu Riksbanken på att hushåll och företag ska börja låna mer pengar. Skulle det inte fungera så kan de fortfarande göra följande med penningpolitiken:

  • Köp av statsobligationer kan utökas
  • Reporäntan kan sänkas ytterligare
  • Låneprogram till företag via banker
  • Köp av värdepapper kan bli aktuellt

Riskerna med detta är att bostadspriserna och skuldsättningen ökar hos hushållen. Vi har inte haft en bostadskrasch sedan 90-talet så den cykeln har snart spelat ut sin roll. Detta vet Riksbanken och de är oroade över utvecklingen eftersom det är hushållen som driver BNP-tillväxten. De varnar också för att börsen kan rusa iväg och bilda en aktiebubbla.

Spärräntan blir alltså inte drabbas nämnvärt denna gång då räntan behålls på samma nivå. Se till att kolla dina sparkonton att du får en bra ränta på minst 2-5%.

Lämna en kommentar