Skatten för investeringssparkonto (ISK) är rekordlåg

investeringssparkonto

I år så är schablonskatten på investeringssparkontot rekordlågt och ligger på 0,45%. Ett investeringssparkonto är perfekt för dig som vill spara i aktier eller fonder där du räknar med en positiv avkastning. Du slipper deklarera dina transaktioner och affärer samt att du endast betalar 0,45% i skatt på värdet av din ISK.

Det viktigaste är att du i år får en vinst på över 0,45% så går du plus på ditt innehav. Köper du till exempel en aktie som Nordea så får du 5-6% i direktavkastning i utdelning, då kommer du garanterat tjäna flera procent i avkastning eftersom utdelningen med god marginal täcker schablonskatten. Baksidan på det förmånliga investerarsparkontot är att om dina aktier går ner så betalar du ändå skatt varje år. Se därför till att välja stabila aktier som delar ut och har en vinsttillväxt, undvik alltså förhoppningsaktier.

Tycker du att aktier är riskfyllt så kan du alltid placera dina pengar på sparkonton med hög sparränta istället.

Varför spara pengar i ISK?

isk-konto-skatt

Främst tycker många att det är mycket skönt att slippa deklarera varenda aktieaffär eller fondaffär. Tidigare var du tvungen att skriva ut alla transaktioner du har gjort och hålla reda på köpkurser, säljkurser och hade du köpt i samma aktie flera gånger så var du tvungen att räkna ut genomsnittet på köpriset. Riktigt krånligt! Nu slipper du detta med investeringsparkonto.

Andra anledningar är såklart den låga skatten på 0,45% per år, vilket är mycket fördelaktigt om du väljer att investera i utdelningsaktier. Tidigare om du hade ett vanligt VP-konto så behövde du betala 30% i vinstskatt när du sålde aktier eller fick utdelning.

Frågan är hur länge den låga ISK-skatten kommer få finnas kvar med tanke på att nuvarande regeringen diskuterar att höja kapitalskatten. Så pass på och njut av investeringssparkontot!

Lämna en kommentar