Pengar som skolämne? Egentligen kanske det borde vara så, privatekonomi tycker många är viktigare än syslöjd eller träslöjd. I dagens samhälle så handlar fortfarande mycket om ekonomi och hur pengar flödar. Privatekonomi är viktigare än någonsin, men tyvärr är skolplanen föråldrad och trögrörlig.
Vad behöver unga människor lära sig om?
- Hur man sparar pengar
- Hur man gör en budget och konsumerar kontrollerat
- Hur bolån fungerar och hur man prutar hos banken
- Hur aktier och fonder fungerar
- Hur lån med hävstång fungerar i uppgång och nedgång
- Hur inflation och styrränta påverkar fastighetspriser och investeringar
Det finns en hel del punkter som människor skulle behöva kunskap om. Bolånet är trots allt gigantiskt och bostadsaffären är den största affären man gör som privatperson. Ett belopp som ofta överstiger flera miljoner kronor. Här finns mycket viktigt att lära sig, som varför så många har blivit rika på bostäder. Den inbyggda hävstången är viktig att förklara, samt hur den fungerar om bostadspriserna sjunker.
Andra lämpliga saker att lära ut är hur ränteavdragen kan användas och hur förlustavdrag på VP-konton kan utnyttjas. Förklaringar kring skillnaderna mellan inkomst av tjänst och inkomst av kapital kan också behövas redas ut.
Att börja spara pengar tidigt är ett gott råd som lärare borde lära sina elever. Att hushålla med ekonomin är en bra läxa innan man bildar familj eller flyttar hemifrån.
Hur ska man spara när man är ung? Bäst är passiva aktieindexfonder som har låga avgifter. Du kommer då att få en avkastning i jämförelse med börsen. De flesta fondförvaltare slår ändå inte index. Undvik dyra avgifter då det i slutändan blir mindre över till dig själv. Tycker du själv eller dina föräldrar att aktier och fonder är för hög risk så är sparkonton det vettigaste alternativet. Tyvärr ger vanliga bankkonton hos storbankerna ingen vidare ränta. Du måste leta dig till sparkonton hos nischbanker för att få en högre sparränta. Här kan du jämföra aktuella sparräntor.