EU tog förra året ett beslut om att systemviktiga banker har tillåtelse, att i kris, använda spararnas inlåningspengar för att ta sig ur en konkurs. Med andra ord så kan banker ta dina sparpengar sålänge de ligger på ett sparkonto eller transaktionskonto. Om vi minns rätt gäller det inte företagskonton, utan endast privatpersoners konton. Hurvida denna nya lagstiftning kommer att utnyttjas eller inte är svårt att besvara, men det är en oroande utveckling. Kanske har det att göra med den höga skuldsättning som hushållen har? En bostadsbubbla som spricker skulle resultera i höga kreditförluster för sveriges banker. Hela det finansiella systemet skulle kunna hamna i obalans där inlåning och utlåning till allmänheten skulle kunna sluta fungera.
Risken är högre
Risken på sparkonton har blivit högre och sparräntan historiskt låg. Den här ekvationen har blivit möjlig på grund av att Riksbanken har sänkt styrräntan i snabb takt. Inflationsmålet har varit svårt att nå så ledningen har agerat med att öka penningmängden i systemet för att inflatera upp priserna. Dessvärre har priset på aktier, fonder, bostäder och mat gått upp medan köpkraften hos hushållen, svenska familjer, har dalat nedåt under åren sedan 2008. Det här är ett ekonomiskt expriment som aldrig tidigare har testats i en global värld. Bankerna i olika länder är sammanflätade och följderna kan bli katastrofala då alla lånar pengar av varandra.
Kan man lita på insättningsgarantin?
Det kan du nog göra då det är Riksgälden och Finansinspektionen i Sverige som ansvarar för översynen. Men faktum är att garantin har sitt ursprung i en fond som våra banker betalar en avgift till varje år. Därför finns ett kapitalunderlag att använda vid en svensk bankkris. Sedan är frågan: Hur länge räcker pengarna?