Lägre sparräntor när Riksbanken sänker till -50%

Idag sänkte Riksbanken styrräntan ännu mer till rekordlåga -0,50% vilket är en historisk låg ränta. Banker på Stockholmsbörsen kraschar -5% på grund av att detta kommer resultera i lägre räntenetton 2016. Även sparräntor kommer att bli sämre eftersom bankerna inte vill ha in mer kapital.

Konjunkturen är halvkass i Sverige och inflationen vill inte ta fart. Förtroendet för inflationsmålet har blivit sämre och många undrar nu om vi verkligen kan leva upp till målet?

Stimulans på penningmarknaden kommer att ske genom att köpen av statsobligationer fortsätter. Banken menar att de fortfarande kan göra ytterligare åtgärder för att stärka ekonomin.

Riksbanken menar att tillväxten i svensk ekonomi är hög och att jobben blir fler vilket skulle resultera i en högre inflation framöver. Bankens skriver vidare att de kan sänka reporäntan ytterligare så att folk verkligen kommer igång och lånar mer pengar. Riskerna för hushållens skuldsättning är dock ett problem som ingen myndighet vill ta i, varken Riksbanken, Finansinspektionen eller Staten. Kostnaderna för samhällsekonomin kommer bli enorma i framtiden. Spänn fast säkerhetsbältet.

Sparkonton kommer påverkas

Nu finns verkligen risken att bankerna börjar ta betalt för att ha dina pengar på sparkonton. Se därför till att omplacera dina sparpengar till nischbanker som har en högre sparränta. Gärna över 2% eller mer, väljer du utan insättningsgaranti kan du till och med få sparräntor mellan 3-6,5%. Den bästa sparräntan får du genom att binda pengarna till fasträntekonton. För att se vilka som är bäst kan du kolla över listan på sparkonton.

sparkonto

Vanliga frågor att fundera kring:

  • Behöver man insättningsgaranti?
  • Hur länge ska jag spara pengar? Borde jag binda och låsa i dem?
  • Hur mycket ska jag spara varje månad/år?