Dags att spara som aldrig förr

Nu är det dags att börja spara som aldrig förr, nu behövs det en rejäl budget och buffert. Varför? Här kommer de 7 anledningarna:

  • Börsen har sjunkit sedan april 2015 och ballongen pyser sakta. När aktier och fonder går ner i värde minskar nettoförmögenheten hos privatpersoner och sparare.
  • Elpriserna har sedan oktober 2016 stigit lavinartat och det ser ut att bli en riktig dyr vinter för de med rörligt elpris. Här behövs en rejält buffert då elpriserna är långt under sin historiska topp.
  • Inflationen är på väg upp och ligger i dagsläget på 0,9% vilket gör att dina sparade pengar minskar med 1% i värde om året. Har du en miljon sparat så har du efter ett år ”bara 990 000 kronor” och effekten går snabbare om du inte placerar dina pengar till en ränta.
  • Vi har haft en okej konjunktur sedan 2009 och cyklerna i ekonomin brukar vara 6-7 år.
  • Oljepriset ser ut att vara på väg upp vilket slår mot bensinpriset och konsumenter.
  • Boräntan kommer att bli högre framöver, räkna med 3-5% i värsta fall. Börja redan nu lägga undan pengar på sparkonton.
  • Amorteringskrav gör det tuffare med bolån och att få köpa hus eller lägenhet.

Som du ser så finns flera anledningar till att börja spara. Sätt igång direkt idag genom att skaffa Bank-ID via din internetbank och sedan kan du enkelt öppna ett sparkonto över internet. En lista på bäst sparkonto hittar du på startsidan.

Bästa sparkontot ger mer över

Kom ihåg att om du väljer det bästa sparkontot så kan du få betydligt mer över. Låt oss göra en kalkyl:

  • 2% inflation och 0% ränta gör att du går back -2%
  • 2% inflation och 6,5% sparränta gör att du går plus 4,5% per år

Som du ser tjänar du pengar på att välja det sparkonto som ger en högre rörlig sparränta. Vet du att du inte behöver pengarna på länge, så kan du även binda ditt kapital en längre tid.

Bästa sparkontot är 4spar där du kan få 6,5% rörlig ränta, vilket är fantastiskt.

Totalt ligger 1,6 biljoner svenska kronor på sparkonton eller bankkonton (transkationskonton) som inte ger någon ränta! Det här är pengar som bankerna använder i sin egen utlåningsverksamhet och andra placeringar och IPO:s.

inflation och sparande

Riskviljan är hög

Riskviljan är hög vilket syns på aktiemarknaden då många företag väljer att börsnotera sig. Även riskpremien på aktier och fastighter är låg då många prisar in 20-30 års intjäning i framtiden. Vilket i princip är svårt att uppskatta så pass långt fram i framtiden. Det är inte omöjligt att vi får en ordentlig sättning på obligationsmarknaden eller aktiemarknaden framöver. Då kommer fler leta sig till sparkonton och börja amortera på sina bolån och ta hem vinster eller förluster i fonder eller aktier.

Det finns också en chans att bankerna börjar höja sin inlåningsränta eftersom kreditförluster ökar. Detta skulle öka sparräntorna till mer normala nivåer, vilket skulle vara gynnsamt för småsparare som vill spara sin lön på ett bättre sätt. Allra högst avkastning får man på de pengar man inte förlorar så det är viktigt att räkna in prisökningar och turbulens i ekonomin.

Få pengar att växa

Världens ekonomi är uppbyggd på kapitalism och kreditism, kapital och lån får länder och företag att växa i en perfekt symbios. När man lånar pengar så gör man det för att öka intäkterna och i ett senare led sin vinst. Därför är det viktigt med bra och hälsosamma lån som kan betalas tillbaka. Sveriges företag tjänar bra pengar och har en bra avkastning på eget kapital vilket är viktigt för Sveriges välfärd. Eftersom vi lever i ett informationssamhälle så har det blivit lättare att hitta information om investeringar och bra råd från privatsparare. Via bloggar och Twitter kan privatpersoner hitta bra profiler och personer som är duktiga på placeringar. Det här gör att bakrådgivare tappar i trovärdighet eftersom de kanske inte alltid har kundens bästa i fokus, bankerna vill ju gärna optimera sina vinster och intjäning. Se dig därför om och jämför sparkonton och kostnader för att få en bra deal för dig och familjen. Det finns mycket pengar att spara på att studera listor och gratis kunskap på internet.

Var alltid kritisk när du tittar på villkor hos inlåningsföretag och i analyser från banker och kreditbolag. Gör alltid din egen research för att få kunskap på fötterna, det leder till bättre beslut. Historiskt har det inte varit särskilt bra att låsa in pengar i pensionsförsäkringar eller kapitalförsäkringar. Avgifterna är ofta höga vilket tyvärr minskar din andel av avkastning på lång sikt.

Ränta som blir bättre

Ränta på ränta är en enorm styrka som inte ska underskattas. Börjar man spara tidigt så kan det göra underverk, speciellt om den årliga räntan är så hög som möjligt. Bästa sparräntan får du genom att återinvestera pengarna varje år och gärna flytta kapitalet mellan de banker som erbjuder högsta räntan. Har du barn så är det inte fel att lägga upp ett fondsparande eller sparande i en aktieindexfond. Många föredrar dock likvida placeringar där man kan göra uttag och insättningar som man vill. Om det dröjer till 18-års åldern innan barnet får sina pengar så kan du med fördel binda kapitalet i 3-årsperioder vilket kommer öka den totala sparräntan och totalavkastningen.

Lämna en kommentar