Var långsiktig i ditt sparande

Är du en person som mår dåligt och blir stressad när börsen faller? Då kanske du inte ska ha dina pengar på börsen. Har du funderat över att det kanske är bättre med ett sparkonto även om sparräntan är lägre idag?

På nyheterna i TV:n och morgontidningar står det ofta om börsfall eller att Ericsson krashat med -20% eller att verkstadsbolag faller på grund av en hög belåning. I dessa stunder är det många som oroar sig för sina aktier eller fonder och hur det påverkar deras sparpengar. Hemligheten är egentligen att börsras egentligen inte spelar någon roll, går företagen fortfarande bra så är det egentligen bara rabatt på aktierna. Precis som när du går ut och handlar kläder på H&M på rabatt eller REA. Aktier ska man äga på lång sikt, då slipper du oroa dig över de korta svängningarna på marknaden. Vinsterna kommer bli högre för varje år som går.

Börsras

I somras gick börsen ner ordentligt i samband med att media skrev om Brexit (omröstning där bitterna gick ur EU). Men sedan dess har börsen återhämtat sig som vanligt. Centralbankerna stimulerar ekononomin med mängder av pengar för att det ska ske en prisinflation i fastigheter och aktier som sedan sipprar ner till konsumtion. Det är viktigt att veta att Sveriges ekonomi idag till stor del består av inhemsk konsumtion framför exportindustrin.

För att enklare kunna spara i börsuppgång som nedgång så kan du välja att månadsspara i aktier eller fonder. Alternativt så sparar du på ett sparkonto för att sedan köpa aktier i klumpsummor när börsen har gått ner 20-30%. Det viktiga är att du inte säljer dina aktier eller fonder i själva börsnedgången för då har du förlorat dina pengar permanent. Om du inte vill ha någon riska alls så ska du ha dina pengar placerade på ett sparkonto med insättningsgaranti, men du får du nästan ingen sparränta alls. Du har tur om du kan få en ränta på 0,1%. Du förlorar alltså på att spara med räntor under 2% eftersom inflationen normalt är på 2%. Bästa sparräntan får du på småbanker eller inlåningsföretag som erbjuder ca 3-6,5% i ränta. Risk och avkastning hänger ihop till stor del, även om du kan hitta billiga aktier till lägre risk ibland.

Lämna en kommentar