1600 miljarder utan ränta

Svenska befolkningen har idag 1600 miljarder kronor stående på sparkonton med nästan ingen ränta alls. Det har skett en kraftig ökning i sparande vilket troligen kan härledas till oro för bostadsmarknaden och höga aktiekurser på Stockholmsbörsen. Problemet är att många har sina pengar på sparkonton hos storbankerna där de får 0% i sparränta. Hade fler intresserat sig för inflation och vilka alternativ det finns på marknaden så hade de kunnat få en bättre sparränta.

Sparar du ogynnsamt?

Om du inte har sett över ditt sparande på länge så kan det vara bra att göra det nu. Vi har nämligen historiskt låga räntor och det diskuteras om att införa en sträffränta (minusränta) på sparkonton som närmar sig noll procent.

Med ett buffertsparande så skulle du kunna sova bättre på nätterna ifall det oväntade skulle hända i form av bilen går sönder eller frysen rasar ihop. Det är viktigt att hushållsbudgeten är lättillgänglig så försök välja ett konto med rörlig ränta och fria uttag.

Sparkonton har blivit viktigt i familjeekonomin idag eftersom många vill känna sig trygga ifall låneräntorna stiger. Många minns 90-talskrisen med skyhöga räntor, vilket var en effekt av att utländska investerare flyttade sina pengar ur Sverige. Detta skulle såklart kunna hända igen nu när de utländska investerarna är tillbaka som ägare på börsen och i svenska fastigheter.

Placera pengar på kontot eller börsen?

Många som sparar pengar på konton har funderingar på att istället placera pengarna på börsen. Problemet med det är att aktiekurser rör sig uppåt och nedåt, så det är inte säkert att ditt kapital står på plus den dagen du behöver pengarna och vill göra ett uttag. Att investera på börsen passar inte alla och det krävs kunskap och tålamod, helst ska du inte behöva pengarna på 3-5 år. Ett bra alternativ är istället att välja de sparkonton som har bästa sparräntan just nu. Fundera dock först på om du vill ha insättningsgaranti eller inte, väljer du utan garantin så kan du bli av med kapitalet i de fall banken går i konkurs.

placera pengar på konto

Fördelen med ett sparkonto är att du kan månadsspara och samtidigt få en sparränta vilket kan kännas skönt. Många kan spara 5-10% av sin lön varje månad medan andra med annan familjesituation kan spara upp till 50% av sin lön. Hur mycket du sparar spelar inte så stor roll, huvudsaken är att du har öppnat ett sparande och har kommit igång. Om du vill tips på hur du kan spara pengar kolla här.

Statistik källa: SCB.se

Lämna en kommentar