Kontona med högst ränta

Svenskarna fortsätter att spara pengar på sparkonton, kontobeloppen slår nya rekord hela tiden. Detta trots att räntan är historiskt låg på bankkonton. Skälet till sparandet sägs vara rädsla för ökande boränta samt höga bostadspriser med risk för krasch. Även amorteringskravet på nya lån har en inverkan. Andra skäl är en högt värderad aktiebörs och oroligt läge i Europa och omvärlden.

Så här skriver SBAB i sina nya rapport för augusti:

”Trots extremt låga sparräntor sätter hushållens kontosparande nya rekord. Bara under april, maj och juni flödade 75 miljarder kronor in på bankkontona”.

I Sverige uppgår kapital på sparkonton till 1 586 miljarder kronor, vilket är väldigt mycket pengar som inte får någon avkastning.  För svenskarna är det svårt att få en bra sparränta på sina pengar. Högsta sparräntan för konton med insättningsgaranti ligger på ca 1%, vilket inte är någon bra ränta. Väljer du ett sparkonto utan garanti så finns bästa sparräntan på 4Spar som ger 6,5% årsränta då med fria uttag. Du måste dock sätta in minst 1000 kr och du får max ha 40 000 kronor på kontot. Dessa konton omfattas av högre risk eftersom du själv måste sätta dig in i bolaget som lånar ut pengarna. Men är du bekväm med att titta på siffrorna på till exempel allabolag.se så kan det vara en bra idé att placera pengarna på ett högräntekonto.

Jämför sparräntor

Om du är i behov av pengarna inom 1-2 år så är det normalt att placera pengarna på ett sparkonto. Det är alltid fördelaktigt och bra att jämföra sparräntor bland flera aktörer. På startsidan hittar du en lista med sparkonton sorterade efter bästa sparräntan.

Du kan titta på faktorer som rörlig ränta och hur mycket mer du kan få med bunden ränta, så kallat fasträntekonto. Med denna kontotyp kan du dessvärre inte ta ut pengarna från kontot i förtid, gör du det brukar räntan sänkas som ett straff. Du kan också kontrollera vilket som är minimibeloppet samt maxbeloppet för sparande hos olika inlåningsföretag. Vissa aktörer har inga alls medan andra har väldigt specifika villkor. Slutligen behöver du bestämma dig för om du ska ha insättningsgaranti eller inte.

Lämna en kommentar