När ska man spara i räntefonder?

När ska man spara i fonder?En vanlig fråga är när man ska spara i räntefonder. Och här får ni ett riktigt bra svar: när du vill ha en låg risk eller behöver parkera pengar under en kortare tid.

Räntefonder är för dig som inte vill ta någon risk, men ändå få lite ränta på dina pengar. Idag ger korta lågrisk räntefonder omkring 0,10% ränta.

Många väljer att placera räntefonder på ISK (investeringssparkonto). Plus är att du slipper deklaration och reavinstskatt när du säljer fonden. Kapitalskatten är 30% om du väljer att ha dina fonder på aktie- och fondkontot. Fördelen med investeringsparkonto är den låga skatten, speciellt om räntefonden ger mer än 1,4% årlig avkastning. En populär fond är Spiltan räntefond som ger ca 2% per år. Idag förväntar sig dock de förvaltarna omkring 1% per år pga av negativ styrränta. Korträntefonder bör dock placeras på vanligt fondkonto eftersom det blir svårt att nå över 2% kommande år. Långräntefonder passar bättre för ISK.

Alternativt så väljer du ett sparkonto med en bättre sparränta, helst över 3% eftersom inflationen ligger kring 2%. På startsidan på den här hemsidan har vi en topplista med bästa sparräntorna  just nu där du kan jämföra och läsa mer. På vanliga sparkonton dras skatten automatiskt i slutet av årets, och uppgifterna finns förtrycka i din deklaration. Så fördelen med kontosparande är att det är enkelt!

Fler investeringsformer som liknar räntefonder är: obligationsfond, räntebevis, realräntefonder och preferensaktier. Men kom ihåg att dessa placeringar lämpar sig bäst med lite högre risk och 2-3 års horisont. Lågräntefonder passar bättre för dig som behöver pengarna innan 1 år.

”Pengar som kan behövas på 6-12 månader ska ligga på sparkonto.”

Viktigt att veta är att du inte blir rik på att ha pengar stående på sparkonton eller räntefonder. Då är det bättre att välja aktier, aktieindexfonder eller vanliga fonder.

Lämna en kommentar