Sätt upp mål med ditt sparande

sparande-rekordFör att lyckas med ditt sparande krävs långsiktiga mål. Det är som allt annat i livet, om man inte har mål så blir det svårt att mäta framgångar. Men det är ändå viktigt att komma ihåg att ha korta mål på vägen, så att man inte tappar fokus och spänning.

Börja gärna månadsspara och flytta pengar från lönekontot till sparkonton med höga sparräntor. Vi jobbar alla hårt för våra pengar så se till att spara dem så att ditt kapital kan växa och blir större! Tyvärr väljer många att tänka att ”snart får jag ändå min nästa lön”, så de konsumerar upp sina pengar istället för att placera dem.

Bra generella råd:

  • Ta ansvar för din hushållsekonomi
  • Strunta i jantelagen och våga spara pengar
  • Lita inte blint på banktjänstemän och privatrådgivare

Vi tycker egentligen att privatekonomi borde läras ut i grundskolan, eftersom ämnet är så pass viktigt. Även sparekonomen Claes Hemberg har sagt liknande.

Fundera på om du ska börja placera i fonder eller aktier, som ger bättre ränta än sparkonton. Men dessa placeringsformer kräver i och för sig mer kunskap, så i väntan på den så kan du välja sparkonton.

Sätta upp mål

”Mål är drömmar med deadlines.”

Sätt dig ner och fundera ut vilka mål du vill ha med ditt sparande. Målsättning inom investeringar är A och O för att veta vart du ska. Frågor som du kan ställa dig själv:

  1. Vad är målet med ditt sparande?
  2. Ska du spara 10% eller 20% av din lön varje månad?
  3. Ska du välja sparkonto eller annat räntesparande?

Om du väljer räntekonton så är det inte för att du vill bli miljonär. Istället är det för att du prioriterar trygghet, du vet att pengarna finns där nästa dag när du vaknar. Vill du känna dig extra säker så väljer du konton med insättningsgaranti. Vilket innebär att dina kontanter är skyddade upp till 950 000 kronor. Vilket är en stor summa! På den här sidan kan du också jämföra bästa sparräntan för konton utan insättningsgaranti.

Lämna en kommentar