Riksbankens besked gör sparkonto attraktivt

Sveriges ekonomi har gått dåligt och går fortfarande knackigt. Vi är extremt exportberoende och vår starka krona och relativ höga ränta har gjort att inflationen inte har kunnat ta fart, istället har vi legat på gränsen till deflation. Nu tvingas Riksbanken att sänka reporäntan för att Sverige ska kunna exportera och förhoppningsvis få in inflationen i landet Sverige. Hur påverkar det här dig?

Sveriges ekonomi är i botten men bopriser och aktier rusar

Den låga räntan och stimulanserna från USA, Japan och Europa har drivit upp tillgångspriser som obligationer, aktier, fonder och fastighetspriser precis som syftet med stimulanserna var. Meningen med detta är att vi människor ska känna oss rikare så att vi konsumerar och investerar pengar. Trots att den verkliga ekonomin går riktigt uselt så har kreditutrymmen utökats och vi har sett priserna rusa. Bostäder och då främst lägenheter och villor i Stockholm och Göteborg ligger overkligt högt i pris, frågan är bara hur länge bostadsbubblan kan fortsätta. Som alla bubblor kommer den spricka när de politiska effekterna som ränteavdrag, skatter, amortering ändras för att bromsa utvecklingen. Det du kan göra i det här läget (när andra andra har fest) är att bygga på din sparbuffert för hårda tider. Rasar din bostads pris så följer ditt egna kapital (kontantinsats) med och du måste skjuta till mer kapital till banken. Eller införs ett amorteringskrav så blir det hårda tider och du behöver en buffert för ökningarna, och kommer räntehöjningar på det så är det ännu viktigare att ha en buffert. I tider av dessa så förlorar dessutom många jobb så då vill man ha ett sparkonto att plocka pengar från.

Hög tid att skaffa sig en buffert för svåra tider

Om du inte har ett sparkonto för svåra privatekonomiska situationer är det dags att skaffa. Se till att hitta ett sparkonto som ger över 4% sparränta, din avkastning ska ju vara positiv i relation till ett amorteringsalternativ eller den fasta inflationen. Här hittar du sparkonton som ger de bästa sparräntorna. Riksbankens besked om en räntesänkning till 0% är inte positivt, det är en varning att den underliggande ekonomin är usel och att fastigheter och aktier är en luftbubbla utan verklig förankring.

Lämna en kommentar