Snart är 2015 över och nyår närmare sig

sparande 2016
Året 2015 har varit ett år med låga sparräntor och låg ränta för de som har bolån eller företagslån.

Börsen stod som högst i våras i samband med att Riksbanken meddelade att de skulle stimulera ekonomin i Sverige och på så sätt devalvera vår valuta så att exporten gynnades (Källa: Riskbanken.se). Sedan dess har börsen fallit men på senaste veckorna återhämtat sig. Frågan är hur året slutar som helhet?

Många har börjat sälja av aktier och placerat pengar på sparkonton då rädslan för höjda räntor i USA skulle leda till att pengarna rör sig från aktier, fonder och obligationer till trygga sparkonton. Räntehöjningar skulle nämligen också öka sparräntan på sparkontona.

Att ha pengar är bra, att ha kontroll över pengar är bättre.

Som vi skrev i ett tidigare inlägg så har vissa europeiska banker börjat ta ut en negativ sparränta som blir en kostnad för spararna. Denna trend kan komma till Sverige om bankernas nettomarginal på in-och utlåning minskar mer.

Hur ser 2016 ut? Som det är nu så kommer även 2016 bestå av låga sparräntor, men det kan mycket väl vara så att det inte blir så mycket lägre från och med nu. Risken ligger istället i aktier och obligationer. Skulle USA och FED höja reporäntan så kan många aktörer flytta sina pengar till räntesparande eller räntefonder.

Hur ska du agera under 2016?

Lämna en kommentar