Schweizisk bank blir först med minusränta

Den första banken i Schweiz som inför minusränta för privatpersoner på sparkonton blir banken ABS. Nu får alltså småsparare betala en straffränta för att få ha pengarna på ett sparkonto.

Som Bästasparräntan.net har förstått det så kommer straffräntan hamna på -0,75% ränta på personliga insättningar överstigande 100.000 schweizerfranc. Det är en påtaglig kostnad för att placera kapital tryggt och många kommer nog flytta sina pengar till andra banker.

Anledningen till att privatpersoner kommer behöva betala en avgift varje månad är för att bankerna inte behöver mera inlåning, utan de har snarare svårt att låna ut pengar. När du lånar pengar till banken så bokförs det som en skuld hos banken som de måste betala ränta på så att du får en ersättning. Bankernas marginaler drabbas i ett sådant scenario vilket gör att bankerna försöker förhindra att folk sätter in pengar hos dem genom en så kallad minusränta (straffränta).

Även i Sverige kan det vara dags att hålla ett öga på bankerna och vilka villkor som berörs på sparkonton så att man är beredd att flytta pengar till sparkonton som inte har minusränta.

Lämna en kommentar