Vilken bank har bästa räntan?

Vilken bank har just nu bästa sparräntan är en fråga som många ställer sig just nu. Bland de sparkonton som vi listar har just nu 4Spar bäst ränta på 10% fast årligen, men då måste du binda pengarna på 3 år. Minsta insättning är 10 000 kr och högsta insättning är 50 000 kr. Läs mer om 4Spars fastaräntekonto här. Om du hellre vill ha en rörlig sparränta så erbjuder även 4Spar ett sparkonto med 6,5% ränta och då behöver du inte binda pengarna. Det är fria uttag och minsta insättning är 1 000 kr och högsta 50 000 kr. Sparkonton hittar du på samma länk som ovan.

10% sparränta årligen är att jämföra med börsen

Att få 10% ränta om året är en mycket bra avkastning som många har svårt att slå. Aktier har de senaste 100 åren i snitt avkastat 7% per år så att få 10% från ett sparkonto är inte illa. Speciellt om man ska ta hänsyn till att aktier även har en 100% nedsida om det skulle gå illa. På ett sparkonto får du alltid tillbaka dina pengar du sätter in om det inte vill sig illa och en bank går i konkurs. Men som tur är händer det sällan då banker är systemviktiga och oftast räddas av staten för att inte orsaka kaos på marknader. Om du undrar vad insättningsgaranti är så kan du läsa mer på bankgaranti.

Eftersom det är en mycket attraktiv sparränta så finns ett maximumbelopp på 50 000 kr per sparare. Men om ni är flera i familjen så kan alla öppna varsitt sparkonto och så kan ni sprida ut era pengar på flera sparkonton. Ett tips här är att välja olika bindingstider, t.ex. ett konto med 1 år, ett konto med 2 år och sedan ett sparkonto med 3 år. Då har ni en bindningstid som går ut varje år ifall ni skulle behöva pengarna till en buffert eller liknande. Så sparande är en hel strategifråga egentligen. 4Spar erbjuder fem olika bindningstider med olika höga sparräntor, kolla in listan på dessa sparkonton här.

Lämna en kommentar