Hur länge ska vi ha låga sparräntor?

Sparekonomer och experter skriver just nu flera artiklar inom sparande och räntor. Specifikt tar man upp att sparräntan kan förbli mycket låg under lång tid framöver. Riksbanken lämnade reporäntan oförändrad sist och signalerar att räntan kan vara så här låg fram till 2018. Det innebär att det blir billigare att låna medan inlåningsräntan hos banker kommer vara fortsatt låg.

Vad är alternativet om man inte vill investera i aktier eller fonder? Eftersom storbankernas sparkonton ger nästintill noll i sparränta så går du i princip back efter priset på mat, kläder, bensin, bostad osv. fortsätter upp. En idé kan därför vara att placera dina pengar på ett sparkonto med bättre sparränta än vanliga bankkonton. Ofta kan du få så mycket som 5-6,5% i röröig ränta utan att du behöver låsa in pengar, vilket är mycket bra. Haken är att det dessa sparkonton inte omfattas av den statliga insättningsgarantin. Men det behöver inte innebära ökad risk, då även insättningsgarantin bär på en risk eftersom pengarna ligger i en samlad pott kallad ”krisfond”. Pengarna kan alltså även ta slut i denna penningfond ifall många banker går i konkurs samtidigt. Därför kan det löna sig att välja ett kreditinstitut med högre sparräntor då det handlar om hur man egentligen mäter risken.

”Den som spar, han eller hon har”

Hur ser sparräntan ut 2016? Som det ser ut nu så kommer inte Riksbanken att höja styrräntan på ett bra tag. Därför handlar det om att investera i tillgångar som avkastar någonting, annars hamnar man efter. År 2016 kommer räntorna på sparkonton fortsätta vara låga, så det kan vara en idé att läsa på om nischbankernas sparkonton redan nu. Det finns konton där du kan binda pengarna eller så väöjer du rörligt om du inte vet när du ska ta ut pengarna.

Lämna en kommentar