Media varnar för sparande med hög ränta

Risker med hög ränta

Under senaste veckan har några av sveriges största tidningar varnat för risken i ett sparande med hög ränta. De aktörer som fortfarande erbjuder en hög sparränta är inlåningsbolagen och de har som bekant ingen insättningsgaranti. Vilket innebär att den som sparar på dessa sparkonton riskerar att förlora hela sitt sparkapital.

För att du ska kunna förlora dina pengar måste inlåningsföretaget hamna på obestånd. Risken för detta kan öka om vi får en kraftig lågkonjunktur. Eftersom dessa bolag sysslar med utlåning till privatpersoner eller företag så finns risken för kreditförluster i dåliga tider, och då måste man sänka sparräntan eller helt ta bort den. Som vi skrivit tidigare på den här sajten så ska man kontrollera inlåningsföretagens räkenskaper och kreditvärdighet. Det kan du göra på hemsidor som allabolag.se, proff.se och uc.se.

Saker som påverkar hur hög ränta du kan få:

  • Konjunkturen i ekonomin
  • Företagens inlåningsbehov
  • Hur mycket pengar du behöver placera
  • Riksbankens styrränta
  • Hur lång tid du vill spara

Tryggt sparande ger sämre avkastning

Vill du ha trygghet så ska du välja ett sparkonto med insättningsgaranti, men då får du i samma veva acceptera en sämre avkastning. Många banker erbjuder omkring noll till en procent ränta med insättningsgaranti. Fördelen är att garantin skyddar upp till 950 000 kronor, vilket är ett betydande belopp.

Risken i trygga sparkonton är att sparandet gröps ur eftersom vi har en ökande inflation i Sverige. Om du har 1% i sparränta och inflationen är 2% så går du back 1% varje år på ditt sparande. På Avanza.se kan du hitta konton som Klarna, Santander, Collector och Nordax som ger 0,3-1% ränta på dina insatta pengar.

”Det går att få hög ränta på sparkonto men du måste ta en högre risk.”

 

Alternativ till vanliga sparkonton

Om du inte vill gå back på din sparränta så behöver du öka risken. Om du är medveten om risken så kan du jämföra högräntekonton från inlåningsföretag, aktiefonder och aktier på börsen. För inlåningsföretagen gäller det att forska i risken, det vill säga hur bra intjäning har bolaget och hur ser balansräkningen ut? Titta på nyckeltal som rörelsemarginal, soliditet och skuldsättningsgrad. När det gäller aktiefonder så ska du välja den med bäst historik till lägst förvaltningsavgift, gärna under 0,5%. Enskilda aktier är svårt att värdera, du behöver normalt lägga många år på att bli bra på aktier. Vanliga nyckeltal som du behöver lära dig där är P/E-tal, vinstmarginal, utdelningsandel, avkastning på eget kapital och skuldsättningsgrad.

Bäst ränta på sparande har 4spar med 6,5% årsränta. Bolaget har haft samma höga ränta i flera år utan att sänka den. Samtidigt använder man pengar till utlåning. Andra aktörer som Upplands Spar tar högre risk då de placerar insatta pengar i aktier över börsen.

Vilket sparkonto tycker du är bäst?

Lämna en kommentar