Bankkonton är en dyr parkering

InflationBankkonton är en dyr parkering för dina pengar. Varför är det så? Jo, för att inflationen i Sverige är nästintill 2%. Det innebär att pengar blir mindre värda med 2% per år. Man kan också säga att priserna blir 2% högre varje år. Slutsatsen är att din köpkraft som konsument minskar. Det är därför många rekommenderar unga att köpa en bostad så fort de har råd. De som har varit med tidigare vet att inflationen gör att bostadspriserna stiger.

Pengar på konton utan ränta

Det kan bli riktigt dyrt att ha pengar stående på bankkonton utan sparränta. Varje år går du ju back 2%. Se därför till att överföra dina sparpengar till sparkonton med bättre sparränta. Allt över 2% i ränta är bra, eftersom det blir din ”vinst”. Visserligen är kapitalskatten på din avkastning 30%, men den avgiften är svår att komma ifrån. Tyvärr är det många privatpersoner som inte känner till inflation och vad den effekten innebär på sparkapital. Dessa människor blir fattigare varje år, då de inte har placerat pengar i bostad eller ränteplaceringar.

Det finns tre bra sätt att skydda sig mot inflation:

  1. Investera i en villa eller lägenhet
  2. Sätt in pengar på sparkonton med sparräntor över 2-3%
  3. Placera pengar i aktier eller fonder

Storbankerna som Swedbank och Nordea erbjuder nollränta på sina sparkonton. Undvik därför att spara pengar hos din husbank. Välj hellre nischbanker som Ikano Bank eller Resurs Bank. Inlåningsföretag och kreditbolag kan också behöva pengar, titta därför löpande om de har bra sparkonton att erbjuda sina kunder. Du kan jämföra marknadens bästa sparkonton här.

Lämna en kommentar