Bankvalven är på väg bort

bankfack

Förr i tiden var bankvalven vanliga i Sverige. Bankerna hade stora valv under marken, ofta på källarnivå där de hade alla bankfack och kassaskåp. Där kunde bankens kunder förvara smycken, juveler, testamenten, värdepapper, guld och kontanter. Men idag har bankerna slutat erbjuda sina kunder bankfack. Orsaken är dels säkerheten, men också att det är en stor kostnad för bankerna att ha fysiska bankfack.

Kassaskåp eller värdeskåp hemma

Idag för alltså bankkunder ha sina smycken och andra personliga tillgångar i kassaskåp eller värdeskåp hemma. Faran med detta är att man flyttar rånrisken från banken till privata hushåll. Du bör därför inte ha ditt kassaskåp synligt hemma. Hemliga lönnfack i hemmet var vanligt förr, eftersom tjuvarna då inte visste var de skulle leta. Äldre som misstror banken och har varit med om bankkriser gillar att ha kontanter hemma. Men det är ingen bra idé eftersom inflationen minskar värdet på pengarna. För att behålla värdet på kapitalet är det bättre att sätta in dem hos banken och sedan investera i fonder eller aktier. Då gör avkastningen att pengarna ökar i takt med att priserna i samhället stiger.

Gör en insättning

Förutom borttagning av bankfack så har bankerna också börjat fasa ut kontanthanteringen. Så se till att göra en insättning om du har kontanter liggandes hemma. Riksbanken har också valt att byta ut alla sedlar och mynt till den 30 juni 2017. Så gör en insättning på ditt lokala bankkontor innan det är försent. Flytta sedan pengarna till de sparkonton som har högsta sparräntan så får du mer över efter inflation och skatt.

Lämna en kommentar