Kontanter kommer aldrig att försvinna

Senaste åren har Riksbanken gjort stora kontantutbyten i svenska samhället. Alla gamla sedlar och mynt har bytts ut till nya valörer och motiv. Totalt saknas det fortfarande 2 miljarder kronor i äldre sedlar som inte har växlats in. Att dessa pengar faller sig värdelösa tjänar Riksbanken på, eftersom kontanter egentligen är skuldsedlar. Idag 2017 består den totala kontantmängden av 80 miljarder kronor.

Ett kontantlöst samhälle?

Kommer alla pengar att försvinna? Mängden har minskat stadigt och många experter och debattörer säger att Sverige kommer bli det första kontantlösa samhället. Riksbanken själva tror att kontanter kommer att överleva. Detta eftersom kontanter är smidiga att använda vid jämna pengar när det gäller småsummor. Många medborgare gillar att handla med mynt och sedlar när beloppet understiger 100 kr. Folk känner sig också säkrare med kontanter, det är något de kan ta i och förvara hemma. Pengarna på banken kan bli frysta vid ”bank runs” och finanskris, och har man inte kontanter då så kan det bli svårt att handla mat och tjänster under den krisperioden då betalsystemen kraschar. Många tycker också det är lättare att spara pengar i reda sedelbuntar, det blir en psykologisk belöning att se pengarna växa.

Kontanter är värdelösa

Kontanter i samhälletSedan 1970-talet då man frigjorde dollarn mot guldet så har valutorna i värden blivit allt mindre värda. Om man inte investerar sina pengar i något så minskar kontanterna varje år med ökad inflation och penningmängd. De som har placerat sina löner och sparpengar i sin bostad, fonder, högräntekonton och aktier har fått se värdeökningar som överstigit inflation. Därmed har de lyckas behålla värdet på sina pengar och fått en extra avkastning efter skatt. Priserna för dessa tillgångar tenderar att stiga över tid, medan kontanter och konsumentprylar sjunker i värde. Eftersom räntan på lån har varit låg så har det varit extra gynnsamt sedan mitten av nittiotalet. För dig som är orolig för de höga bostadspriserna och samtidigt tycker att börsen är högt värderad kan börja med att jämföra de bästa sparräntorna på sparkonton istället. Väljer du rörlig sparränta så kan du alltid ta ut dina pengar när du vill.

Lämna en kommentar